МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

МОСКОВСКИ муфтија Иљдар Аљаутдинов минуле је недеље узбуркао руску јавност позивом да се озакони многоженство у Русији?! Он сматра да се социјални проблем који настаје због већег броја жена од мушкараца може решити тако што ће се легализовати многоженство, што би по његовом мишљењу, снизило ниво грешности и блуда међу верницима.

Према руском закону, грађани те земље могу бити у браку само са једном особом. Али на Северном Кавказу и Татарстану ни данас нису ретки случајеви многоженства. Идеја коју је изнео Аљаутдинов није нова. Стручњаци, међутим, оцењују да је у питању само тест колико је руско друштво спремно да попусти поглаварима муслиманских верника да се разбију јединствена правила, тј. садашњи закон о браку, а касније још ко зна шта.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хоће хареме у Русији

Први такви предлози стизали су са Кавказа, где живи углавном муслиманско становништво, а где је и у совјетско време у селима било примера многоженства које није дозвољавао закон. У прилог свом захтеву, муфтија Аљаутдинов наводи да у Русији живи око десет милиона жена више од мушкараца, док су један број њих удовице или су разведене.

- Оне су незаштићене. Легализација многоженства заправо би била гаранција поштовања права жена - тврди Аљаутдинов, указујући да је довољан разлог за легализацију многоженства "то што је оно у мислиманској традицији". - Питање многоженства треба да разматрају само компетентни органи и познаваоци ислама.

Муфтија објашњава и да је многоженство сложено питање, где је важно да се узму у обзир не само права већ и обавезе сваког од супруга.

- Велика одговорност је на мушкарцу, јер он треба финансијски да обезбеди породицу, треба да распореди време за породицу и васпитавање деце. Зато треба одвојено разматрати сваки случај - објашњава муфтија Аљаутдинов.

Иљдар Аљаутдинов

Одмах је реаговала Тамара Плетњова, председница Комитета за бригу о породици, женама и деци руске Думе, супротстављајући се предлогу и тврдећи да идеја многоженства нема много присталица.

- За многоженство нису чак ни сви муслимани који живе у Русији. Полигамија није прихваћена код Руса и многих других националности. За сада не постоји никакав пројект закона о многоженству, па је и то што говори муфтије само разговор - тврди Плетњова.

Протођакон Руске православне цркве Андреј Курајев каже да не чуди што из муслиманских средина стижу предлози да се озакони многоженство и подсећа да су и у руској империји у Калмикији живели по својим степским законима, а муслимани по шеријату.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ШВАЛЕРА МРЗЕЛО ДА ПУТУЈЕ: Три супруге биле комшинице не знајући једна за другу

- То што сада муслимански верски поглавари пуштају "пробне балоне", не значи да већина муслимана Русије једва чека да се донесе закон о многоженству - категоричан је Курајев.

Иначе, последња социолошка истраживања у Русији показују да се велики број младих људи не одлучује на брак јер сматрају да немају услове за формирање породице и добијање деце.

Тамара Плетњова Фото Риа Ру

КОЛИКО ЈЕ МУСЛИМАНА

ПРЕМА последњем попису становништва, број муслимана у Русији је био 14,5 милиона, што је око десет одсто укупног броја становништва у тој земљи.

Највише муслимана живи у Поволожју, на Уралу, у Кавказу, Москви, Санкт Петербургу и Западном Сибиру. Од муслиманских народа најбројнији су Татари, којих у Русији има око шест милиона, а после њих долазе Башкири. Иначе, у Татарстану живи 54 одсто муслимана, као и у Башкирији. Затим долазе Чечени и други народи на Кавказу.


"ПАР - НЕПАР"

КАКО указује Курајев, то што се сада на улицама Москве могу видети девојке одевене по муслиманској традицији не значи да су спремне да буду и друга жена:

- Девојке које не испуштају из руку скупе мобилне телефоне уче на истим факултетима као њихове вршњакиње, и тешко да ће пристати да код било ког мужа буду у резерви, или у кревет иду по систему "пар - непар".