Кина у уторак обележава 70 година комунистичке владавине великом војном парадом у Пекингу прослављајући се као глобална суперсила, упркос години штетних трговинских тензија са САД, немирима у Хонгконгу, међународним критикама о кршењу људских права над муслиманским мањинама и повећања цена хране, преноси Радио слободна Европа (РСЕ) оцене западних медија.

Прочитајте још: Кинески бродови окружили амерички носач авиона

У припреми демонстрације моћи и снаге на 70. годишњицу оснивања Народне Републике Кине, влада је предузела низ корака пооштравајући безбедносне мере, указује Ројтерс и истиче да Комунистичка партија не допушта да различити гласови покваре атмосферу.

Врхунац прославе 1. октобра биће војна парада кроз центар Пекинга, где ће војска показати нову опрему. Између осталог, очекују се интерконтинентална балистичка ракета "Донгфенг-41" која може носити неколико нуклеарних бојевих глава и стићи до САД у року од 30 минута, суперсонични дронови, борбени авиони и тенкови.

На прославу Кина није позвала стране лидере, али ће јој присуствовати страни амбасадори са седиштем у Пекингу.

Прочитајте још: Хонгконг: Од јуна 29 одсто ухапшених су студенти

Обичним грађанима неће бити дозвољено да присуствују, Пекинг ће бити затворен, а оне који ће приредбу посматрати с трга, власти ће лично одабрати после процене "верности и поузданости".

Овогодишњи национални дан је изузетно осетљив, јер је 1. октобар празник и на кинеској територији Хонгконг, који је у протекла три месеца био преплављен масовним продемократским демонстрацијама.

Нејасно је шта ће се тог дана догодити у Хонгконгу, указује Ројтерс. Комунистичка партија се ипак нада да ће свет видети слике уредних војних јединица и расплесане цивиле у Пекингу, а не огромне протесте у Хонгконгу.

Војна поворка у уторак преко Трга Тијенанмен приказаће најсавременије војно оружје с намером да се појача патриотски жар и подршка кинеској Комунистичкој партији, с председником Си Ђинпингом у средишту, пише агенција Франс прес.

AP Photo


Већина стручњака слаже се да, упркос тешкој години за Сија, нема озбиљних изазова за његову контролу, а неки од изазова су постављени у сврху подршке идеолошким циљевима земље уз упозорење на антикинеске снаге.

Циљ војне параде је да се прикаже изванредни успон Кине од до темеља опустошене ратом и глађу до модерне и снажне националне државе чију економску и војну снагу, указује агенција, многи гледају са све већом забринутошћу. Си ће употребити годишњицу да пошаље поруку да "партија и кинеска нација могу проћи кроз тешка времена како би земља постала јача".

После оснивања Народне Републике Кине 1. октобра 1949. Мао Цедунг је годинама спроводио реформе, колективизујући пољопривредна добра и брзо преуређујући друштвене и економске структуре, подсећа АФП и истиче да је током Маове вишедеценијске владавине убијено или прогнано више милиона људи.

После Маове смрти 1976. Денг Сијаопинг започиње раздобље отварања и економске реформе, али је партија задржала своје ауторитарне методе, шаљући војнике и тенкове да угуше студентске демонстрације на Тргу Тијенанмен 1989. године.

AP Photo


Си Ђнпинг је угасио сваку наду у политичке реформе пошто је преузео функцију председника 2012. године, пооштривши своју власт, укидајући цивилно друштво и уклонивши ограничења председничког мандата да би постао најмоћнији вођа земље од Мао Цедунга.

Изванредни успон Кине био је најважнија прича 20. века, али док се држава припрема за обележавање 70. годишњице питање је ко је стварно победио под владавином Комунистичке партије, указује BBC указујући да су приче о мртвима, затворенима и маргинализованим много скривеније од прича о асимилацији и успеху.

AP Photo

Пекинг ће дрхтати од грмљавине тенкова, ракетних бацача и 15.000 војника који марширају, што је пројекција националне моћи, богатства и статуса коју ће на Тргу Тијенанмен надзирати председник Си Ђинпинг. Прославом 70 година владавине Комунистичке партије, Кина приређује једну од својих највећих војних парада икада као чист политички тријумф, наглашава британски јавни сервис.

Ипак, тај наратив политичког и економског успеха, мада великим делом истинит, није потпун, оцењује BBC.

Последњих година, у региону Синђанг ;на западу Кине, према проценама, милион и по ;муслимана, већином Ујгура, смештени су у масовне логоре због њихове вере и етничке припадности. Кина и даље инсистира да су то школе за стручно усавршавање и да се тако спречава домаћи тероризам.

AP Photo


С друге стране, многи Кинези који су имали користи од експанзије материјалног богатства и прилика, у замену за стабилност и раст можда ће прихватити или барем толерисати недостатак политичке слободе и цензуре. За њих, указује BBC, парада би се могла посматрати као прикладна почаст националној причи о успеху која се огледа у њиховом властитом.

Бележећи и проучавајући неке од огромних промена које су утицале на кинеско друштво у последњих седам деценија, професорка социологије са Универзитета у Пекингу Гуо Јухуа сматра да парада, која Комунистичку партију ставља на чело и у средиште приче, пропушта стварну поуку - да је напредак Кине почео тек после Маоа, када је партија мало попуштала. Према њеним речима, већ "неколико генерација људи је прихватило историју која је лажирана, лажна, глорификована и испрана".