ЛОНДОН - Британски премијер Борис Џонсон позвао је телефоном краљицу Елизабету Другу и извинио јој се што ју је осрамотио, одмах након што је Врховни суд пресудио да је суспензија парламента на његов захтев неуставна, открили су данас британски медији, а Џонсонова канцеларија само је потврдила да је разговора било.


Извор из Џонсоновог кабинета изјавио је да је премијер позвао краљицу чим је био у могућности, како би јој рекао колико му је жао, након што је пресуда донета у прошли уторак, преноси Сандеј тајмс.


Пресуда је наводно довела до погоршања односа између краљевске палате и Даунинг стрита 10.


"Краљевска породица и то највиши ниво породице, није импресионана оним што се дешава", рекао је извор из палате.


У медијима се наводи да се Џонсону у краљевској палати сада не верује у истој мери колико и бившем премијеру Дејвиду Камерону, чији су мемоари, објављени прошле недеље, такође изазвали незадовољство Бакингемске палате.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Борис Џонсон спреман и на изборе: Нека бирачи пресеку!Камерон је у својој аутобиографији открио да је 2014. године контактирао са званичницима палате и да је предложио да краљица реагује током кампање за референдум, након што се успаничио због прогноза да ће се већина гласача изјаснити за Брегзит, преноси Дејли мејл.


Извори из палате критиковали су то откриће, истичући да цурење поверљивих података може да штети односима две стране.


Извор ББЦ њуза је навео да није ни у чијем интересу да конверзација између премијера и краљице буде јавна и да је због тога тешко да ће односи напредовати.


"Тешко је рећи на кога је краљевска породица више љута, на Џонсона или на Камерона", рекао је извор Сандеј тајмса.


Портпарол Џонсоновог кабинета потврдио је да је премијер разговарао са краљицом после одлуке Врховног суда, али није могао да каже да ли се извинио.


Британски премијер је после изрицања пресуде одржао и конференцијски састанак са члановима кабинета, који је трајао око 30 минута.


Он је министрима рекао да није сагласан са одлуком Врховног суда, али да поштује независност правосуђа.