ШИРОМ Украјине у среду су одржани протести против такозване Штајнмајерове формуле, документа потписаног у белоруском граду Минску на седници Контакт -групе о Донбасу. Ово решење из пера некадашњег шефа немачке дипломатије Франк-Валтера Штајнмајера, по ком је и добило име, предвиђа да се Донбасу, региону у Украјини, додели специјалан статус.

Хиљаде демонстраната у Кијеву и другим украјинским градовима захтевало је да се споразум повуче и најавило да ће против одговорних бити покренута истрага, уколико документ под руским условима ступи на снагу. Они су огорчени на свог председника Владимира Зеленског, који је подржао споразум, а са њим и изборе на територији коју контролишу проруске снаге. Према речима украјинског лидера, договорено је да се повуку трупе и техника из насељених места Петровско и Золото.

Прочитајте још - Донбас између отопљавања и замрзавања

- Ово је драгоцен корак на путу до регулисања конфликта у Украјини - оценио је члан руског председничког Савета за међуетничке односе Богдан Беспалко. - Од пресудног је значаја и начин успостављања контроле над границом источне зоне Украјине.

Украјински председник Зеленски назвао је споразум великим кораком ка решавању петогодишњег сукоба побуњеника и владиних снага, у ком је досад живот изгубило више од 13.000 људи. Он је, међутим, изборе у источној Украјини условио успостављањем контроле над границом, додајући да та контрола мора бити у рукама Кијева.

- "Штајнмајерова формула" мора да буде део новог закона о специјалном статусу, који најпре треба да буде усвојен у парламенту пре краја године - казао је Зеленски.


Владимир Зеленски Фото ЕПА

Бивши председник Украјине Петро Порошенко оптужио је у среду садашњу владу да је издала интересе земље потписивањем споразума с проруским побуњеницима у источној Украјини. Порошенко, који је раније ове године убедљиво изгубио изборе од комичара Зеленског, новинарима је рекао да је споразум са побуњеницима, заправо, поклон Русији.

Прочитајте још - Донбас врућа тема двојице председника

Како је упозорио Порошенко, Украјина није добила никакве гаранције да ће повратити контролу над целом својом границом с Русијом, а истовремено се обавезала на одржавање локалних избора у подручју над којим нема власт.

"ЏЕВЕЛИН" ИДЕ У КИЈЕВ

АМЕРИЧКИ Конгрес и Стејт департмент дали су прелиминарно одобрење за продају противтенковских пројектила "џевелин", вредних 39 милиона долара Украјини, као помоћ у борби против проруских побуњеника. Украјина је пројектиле тражила раније ове године. Они нису део помоћи чију је испоруку председник САД Доналд Трамп одложио пре неколико месеци.