ПАРИЗ:ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


БЕСПОШТЕДНА конкуренција између европског "Ербаса" и америчког "Боинга" изродила је највећу финансијску санкцију у историји Светске трговинске организације коју ће Вашингтон, кроз додатне таксе, моћи да примени на производе широке потрошње увезене са Старог континента.

Реч је о чак 7 и по милијарди евра, на колико је процењена штета коју су САД претрпеле због претераних субвенција Брисела европском произвођачу авиона.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРГОВИНСКИ РАТ САД И ЕУ: Брисел спремио листу контрамера за тарифе САД на возила

На листи коју је саставио Вашингтон, налази се више од сто педесет врста производа, највећим делом из четири земље које производе "Ербас" – Француске, Немачке, Велике Британије и Шпаније, али и из неких других земаља ЕУ.

На овом списку су авиони и хеликоптери, који ће моћи да буду опорезовани са додатних десет одсто, али и вина, сиреви, шампањац, маслиново уље, луксузни производи... Највећа такса биће увећана за 25 одсто, а нови ценовник ће се примењивати од 18. октобра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРГОВИНСКИ РАТ ЕУ И САД: Бриселски помфрит без америчког кечапа

Свака земља ће бити погођена тамо где је најјача, Французи, на пример, у индустрији вина и сирева, Немци у техничкој роби и алатима, а Британци за текстил.


фото АП

Ипак, у европским престоницама не очекују економску катастрофу. Немачка у САД извози више од 110 милијарди ера, а Француска око 40 милијарди. Французи зато, на пример, процењују да ће "платити" око 5 одсто свог извоза у САД и сматрају да ће богати амерички потрошачи који купују шампањац и луксузне производе то свакако моћи да плате, без обзира на цену.

Дебљи крај би могли да извуку мали произвођачи, попут виноградара и винара, тим пре што је вино најгоре прошло у овој свађи између авиоконструтора, с таксом увећаном за 25 одсто. Помиловани су једино мађарски токајац, као и картонска паковања других вина запремине више од два литра.

Због свега, у Бриселу су, ипак, одлучили да преиспитају своју политику субвенција.фото АП

ТУЖБОМ НА ТУЖБУ

КОНСТРУКТОРИ "Ербас" и "Боинг" су у сталној конкуренцији без милости. Тако је и ЕУ поднела тужбу Светској трговниској организацији против САД, због прекомерних субвенција Вашионгтона "Боингу", а резултат ове тужбе се очекује за неколико месеци.