Ирачке безбедносне снаге пуцале су на демонстранате у близини трга Тахрир, у центру Багдада, четвртог дана протеста у којима је, широм нафтом богате, али и инвазијом под вођством САД разорене, земље погинуло најмање 44 људи.

Углавном млади демонстранти, од којих су многи и преноћили на улицама, траже одлазак "корумпираних" власти, али и радна места, као и боље комуналне услуге.

Демонстранти су прекршили и полицијски час, уведен дан раније у Багдаду, и три јужна града, Насирију, Амару и Хили, а није успела да их растера ни полиција која је употребила бојеву муницију, гумене метке, сузавац и водене топове, пре него што је запуцала из ватреног оружја. Демонстранти су наставили протест, палећи гуме.

Власти су полицијски час правдале "очувањем мира" и заштитом демонстраната од "инфилтратора" који нападају снаге безбедности и јавну имовину. А онда су прекинуле и приступ интернету у већем делу земље.

Потоњи оружани напади на ненаоружане демонстранте сад стављају премијера Адела Абдула Мехија у критичан положај, само годину дана од формирања његове владе. Демонстранти су љути и зато што је он, без објашњења, сменио највишег војног команданта Абдулу Вахаба ал Садија. Одлука је изазвала нагађања да је политичарима, које подржава Иран, сметало што Вахаба ужива подршку међу ирачким народом.

Прочитајте још - СПРЕМНИ ЗА РАТ: Иран очекује напад, нафтни сектор у пуној приправности

Мехи је рекао да су основани одбори који ће се бавити тужбама незадовољног народа, али је одбио да осуди снаге безбедности. Напротив, назвао их је херојима.

- Изгледа да неки регионални и страни играчи не желе да се Ирак стабилизује и заузме своје место стратешке и неутралне силе у међународним сукобима - рекао је он.

Ирачки најутицајнији шиитски свештеник ајатолах Али ал Систани позвао је обе стране да се повуку "пре него што буде прекасно". Он је критиковао владу као и лидере два највећа парламентарна блока рекавши да нису успели да испуне обећања дата грађанима. Позвао је политичке лидере да предузму "практичне и јасне кораке" у борби против корупције, а владу да "испуни своје дужности" и ублажи патњу народа. Ирачки ајатолах Мохамад Емами Кашани оптужио је, истовремено, САД и Израел да потпирују немире у Ираку како би омели велико годишње шиитско ходочашће овог месеца.

За четири дана протеста најмање 44 погинулих

ОРГАНИЗАТОРИ

ПОЛИТИЧКИ аналитичар Абдукалдер Алнел каже да је протесте организовао "Координациони одбор" професора, академика и представника омладинских покрета који стоје и иза окупљања 2011. године.