Више десетина градоначелника са свих континената данас се обевезало да ће створити услове зе чистији ваздух и тиме утицати на побољшање здравља људи у градовима, а у склопу борбе против климатских промена.

Више од 90 одсто људи удише загађени ваздух, који изазива болести и смрт, упозорила је Светска здравствена организација (WХО), пренео је Ројтерс.

Загађеност ваздуха годиђшње убије седам милиона људи, углавном у градоваима, рекао је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш на самиту Ц40 светских градоначелника у Копенхагену.

Челници више од 90 градова који представљају преко 700 милиона људи и четвртину светске економије срели су се у данској престоници ове недеље да би подстакли на акције против климатских промена.

Од Лос Анђелеса до Токија, 35 градова се обавезало да ће испунити минимум нивоа квалитета ваздуха по стандардима WХО до 2030. године, што би, како су навели, могло да спасе 40.000 живота годишње.

"Токсично загадење ваздуха је глобална криза и на нама као градоначелницима је фундаментална одговорност да заштитимо јавност од овог невидљивог убице", рекао је градоначелник Лондона Садик Кан.

Градоначелник Лисабона Фернандо Медина је рекао да је португалска престоница у априлу снизила цену карата за јавни превоз након чега је постигла пораст коришћења тог превоза од 30 одсто и повећала зелене површине.

Градоначелник Милана Ðузепе Сала је изјавио да тај град планира да се потпуно пребаци на електричне аутобусе у року од седам година.

Градоначелница Париза Ан Идалго је изјавила да град поставља сензоре у школама и аутобусима за мерење нивоа загадења и да је планирана забрана свих дизел возила у Паризу до 2024. и свих аутомобила на течно гориво до 2040. године.