Русија може да одигра кључну улогу на Блиском истоку, пошто има добре односе са Ираном и арапским земљама.

Ово је изјавио руски председник Владимир Путин за арапске телевизије уочи посете Ријаду. Истакао је да нико у Саудијској Арабији ни Уједињеним Арапским Емиратима не жели конфронтацију са Ираном и додао да Техерану и Ријаду не треба посредовање у билатералним односима, али да Русија, која одржава пријатељске односе са свим земљама Блиског истока, "сигурно може да помогне да пренесе неке поруке странама како би боље чуле једна другу":

- Али пошто лично познајем лидере ових земаља, сигуран сам да немају потребе за неким саветом или посредовањем. Као веома интелигентни људи, они слушају и анализирају све што чују. Са тог становишта, да, могли бисмо да имамо позитивну улогу у том процесу, до извесне мере - рекао је Путин.

Истакао је и да ће сарађивати са Саудијском Арабијом против "сваког покушаја дестабилизације" тржишта нафте:

- Греше они који мисле да ће сарадња Русије и наших арапских пријатеља бити угрожена због акција као што су заплене танкера, или напади на нафтна постројења. Радићемо са Саудијском Арабијом и другим нашим партнерима и пријатељима арапског света како бисмо свели на нулу сваки покушај дестабилизације тржишта - додао је Путин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NASTAVLjENE ŽESTOKE BORBE: Ubijeno 277 kurdskih boraca; Kurdi likvidirali 14 turskih vojnika i uništili 4 tenka (VIDEO)

Русија је, иначе, трећи светски произвођач нафте и сарађује са Организацијом земаља извозница нафте (ОПЕК), а коју предводи Саудијска Арабија:

- Наш циљ је стабилизација ситуације на светском тржишту горива - рекао је Путин.

Истовремено, Путин је назвао је блискоисточни мировни план председника САД Доналда Трампа "прилично нејасним" и позвао на директне преговоре између Израела и Палестинске управе у Москви. Путин је рекао да ће подржати сваки план који ће донети мир, али мора да разуме садржај плана.

- Ми мислимо да је важно осигурати решење по моделу двеју држава и основати државу Палестину. Ми смо сугерисали да будемо домаћин директних преговора у Москви између израелског премијера и вође Палестинске управе, али састанка никада није било, на несрећу - рекао је Путин.

Руски председник је оценио да су односи његове земље и Израела врло добри и да верује да су Израелци такође заинтересовани за дугорочно решење сукоба:

- Скоро 1,5 милиона Израелаца долази из бившег Совјетског Савеза. Израел је малтене земља у којој се говори руски. Ја бринем шта се дешава у Израелу. Ипак ми имамо принципијелан став о израелско-палестинском решењу: потпуно смо посвећени свим одлукама УН и верујемо да се морају извршити - рекао је Путин.

АМЕРИКА ШАЉЕ ВОЈНИКЕ У РИЈАД

Саудијска Арабија одобрила је да Америка пошаље додатне војнике и опрему после прошломесечних напада на саудијска нафтна постојења у контексту историјских односа и одличне сарадње двеју земаља. САД су раније најавиле да ће у Саудијску Арабију послати још 3.000 војника, као и да је амерички председник Доналд Трамп рекао да су му Саудијци пренели да ће платити за ангажман америчких трупа.