МОСКВА ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

РУСКЕ ракетне јединице су 15. октобра започеле велике вежбе према сценарију атомског рата под називом "Гром-2019". У овим стратешко-командним маневрима, који се завршавају данас, учествовало је 12.000 војника и официра који су показали како би изгледао руски атомски одговор на евентуални напад нуклеарним наоружањем.

Осим ракетних јединица, у маневрима су учествовали и штабови војне транспортне авијације Западног, Јужног, Централног и Источног војног округа, а такође и штаб Северне руске војне флоте.

То су највећи атомски маневри руских стратешких атомских јединица у постсовјетском периоду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Велики дан за Северну Кореју: Ким јаше белог коња кроз снежне сметове свете планине (ФОТО)

Осим командно-штабних вежби одржан је и практични део маневара у коме је заступљено 213 ракетних рампи, затим пет стратешких авиона "ракетоносаца" и 105 различитих типова авиона који су полетали и слетали са десет руских аеродрома. Руска флота је на вежбама укључила 15 бродова и пет атомских подморница које носе ракете са атомским бојевим главама.

Министарство одбране Русије имало је 16 гађања крстарећим и балистичким ракетама на четири војна полигона. Две балистичке ракете РСМ-50, по класификацији НАТО СС-Н-18, гађале су циљеве на полигону Чижа у Архангелској области. Интерконтиненталне балистичке ракете "јарс", које НАТО зове СС-29, и балистичке ракете "синева" СС-Н-23, гађале су циљеве на полигону Кура на Камчатки.

По морским полигонима у Баренцовом, Балтичком, Црном, Каспијском и Охотском мору, гађали су се циљеви са бродова и подморница.

Јевгениј Јурјевич Иљин

У августу ове године са ракетама "булава" и "синева", са подморница које су биле у рејону Северног леденог океана и акваторијуму Баренцовог мора, циљане су мете на полигонима Чижа и Булава.

Генерал-мајор Јевгениј Јурјевич Иљин, вршилац дужности начелника Главне управе међународне војне сарадње Министарства одбране, објаснио је да руске ракетне јединице традиционално гађају циљеве само на полигонима на својој територији.

У Москви подсећају да су прошле недеље Американци такође одржали маневре у којима су учествовали авиони који могу да носе атомско оружје. Американци су пребацили у Европу у британску базу "Ферфорд" четири стратешка бомбардера "Б-52Х стратофортрес". Три америчка авиона Б-52Х су се недавно приближила границама Калињинградске области на раздаљини од 230 километара и затим су се вратила назад у базу у Британији.

Руски војни експерти тврде да су Американци вежбали виртуелно гађање не само по главној руској бази Балтичке флоте већ и друге циљеве на руској територији.

Американци су педесетих година прошлог века правили авионе Б-52 како би могли да допреме атомске бомбе на било коју тачку СССР. Сада су такви авиони наоружани крстарећим ракетама средњег домета који могу да гађају на растојању од две до три хиљаде километара од руских граница не улазећи у зону руске ПВО одбране. Војни експерт, пуковник Владимир Попов каже да Русија има оружје којим може да се супротстави америчким стратешким бомбардерима.

"АВАНГАРД" НА ПРОБИ

- НА овим руским маневрима испробаће се и хиперсонични стратешки ракетни комплекс "Авангард" који може да "прошета" кроз било коју противничку одбрану - објаснио је пуковник Владимир Попов. - Њега ће носити нова интерконтинентална ракета "сармат". Председник Путин је раније говорио да за сада ни једна земља нема ефикасну одбрану против "Авангарда" због његове огромне брзине и могућности маневрисања.