Амерички председник Доналд Трамп бранио је своју одлуку о повлачењу америчких трупа са североистока Сирије, назвавши је "стратешки брилијантном" и умањио значај савеза са тамошњим Курдима, који, како је рекао, "нису анђели".


"То није наш проблем", рекао је Трамп у тренутку када се потпредседник Мајк Пенс и државни секретар мајк Помпео спремају да у Анкари преговарају о примирју, како би се избегла хуманитарна криза на граници Сирије и Турске, преноси УСА тудеј.


Трамп је у изјавама током целог дана одбациовао растуће критике, како од Конгреса, тако и од савезника, и доводио у питање Курде који су се заједно са америчким трупама борили против такозване Исламске државе.


Амерички председник је на заједничкој конференцији за новинаре са италијанским колегом Серђом Матарелом поздравио улазак руских трупа у делове Сирије које су раније држале америчке јединице за специјалне операције.


"Искрено, ако Русија хоће да помогне Курдима, то је добра ствар", рекао је Трамп.


УСА тудеј подсећа да је Трамп прошле недеље покушао да умањи значај америчко-курдског савеза рекавши да Курди нису помогли савезницима током Другог светског рата.


Прочитајте још: Ердоган иде у Москву, неће да разговара са Помпеом


Трамп је рекао да део курдског народа, припадници Радничке партије Курдистана која се бори за независну државу, представља "већу терористичку претњу" него Исламска држава.


САД, као и Турска, сматрају ту организацију за терористичку, а америчке трупе су се удружиле ш оним што Анкара описује као отпадак те групе, Јединицама народне заштите, како би се бориле са ИД у Сирији, наводи УСА тудеј.


"Они тамо имају много песка да се играју", рекао је Трамп.ТРАМП ЕРДОГАНУ: НЕ БУДИ "ОПАСАН МОМАК",ПАМТИЋЕ ТЕ КАО ЂАВОЛА


Амерички председник Доналд Трамп написао је 9. октобра, на дан почетка турске офанзиве на североистоку Сирије, писмо Реџепу Тајипу Ердогану у којем га је упозорио да ће, ако ситуација у Сирији не буде решена на хуман начин, у историји остати упамћен као ђаво.


На почетку кратког писма, које је на Твитеру објавила новинарка медијске куће Фокс. Триш Реган, Трамп турском колеги предлаже да постигну "добар договор".


"Не желите да будете одговорни за масакр хиљада људи, а ја не желим да будем одговоран за уништење турске економије, а учинићу то", навео је Трамп, који је већ увео неке санкције Турској и прети да ће их проширити тако да ће оне бити разорне за турску привреду.


Трампу писму истиче да је тешко радио да би решио неке од проблема Турске и поручује Ердогану да не разочара свет.


Додаје да би Ердоган могао да добије сјајан споразум и да је курдски генерал Мазлум Кобани спреман да преговара с њим.


"Он је спреман да вам да уступке какве Курди никада у историји нису дали", наводи амерички председник и додаје да Ердогану шаље писмо курдског генерала које је управо примио.


"Историја ће на вас гледати са одобравањем ако ово изведете на хуман начин, али ће вас запамтити као ђавола ако се не десе добре ствари. Не будите "опасан момак". Не будите луди", закључио је Трамп.