ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

НАТО је на самрти, ЕУ на ивици понора, а Европа од САД више не може ништа да очекује!

То је, у најкраћем, апокалиптична визија из интервјуа који је у драматичном тону француски председник Емануел Макрон дао за британски "Економист".

- Ако Европа себе не буде видела као силу у свету, распашће се - поручио је без околишања француски председник, што је значајно одјекнуло у европској и светској јавности.

Ништа мање алармантно нису звучале ни његове речи упућене на рачун Северноатлантске алијансе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Меркел не дели став Макрона да је НАТО "на самрти"

- Оно што тренутно видимо за мене је мождана смрт НАТО - поручио је Макрон.

То је објаснио тиме да САД пре свега гледају своје интересе, као и да је престао да постоји иницијални разлог због кога је НАТО основан у Хладном рату.

- НАТО је осмишљен тако да има једног непријатеља, Варшавски пакт. Током деведесетих нестао је иницијални непријатељ. Незамисливо је да је Русија и даље непријатељ - рекао је Макрон.

Француски председник истиче да више не постоји никаква стратешка сарадња у одлукама између САД и партнера у НАТО.

- Присуствујемо агресији коју врши једна чланица НАТО, Турска, у зони где су у игри наши интереси, без било какве координације - поручио је француски председник.

Он се запитао и како би у тим условима могао да функционише члан пет који обавезује на узајамну помоћ међу чланицама НАТО, у случају да, на пример, Сирија Башара ел Асада одлучи да узврати Турској.

- Ангажовали смо се у борби против Исламске државе. Парадокс је у томе што америчка одлука и турска офанзива имају исти резултат: жртвовање наших партнера на терену, сиријских демократских снага, који су се борили против Исламске државе - закључио је Макрон.

Француски шеф државе такође истиче да у разговорима са америчким председником Трампом од њега добија одговоре као "то је ваше суседство, није моје".

- Кад имате председника САД који то каже, не можемо, чак и ако то не желимо да чујемо, да одговорно не сносимо последице, бар тако што ћемо почети да размишљамо - упозорио је Макрон и поручио да "у једном тренутку мора да се направи биланс НАТО".

Макрон зато заговара да Европа поврати своју војну сувереност, додајући да НАТО можда више не може да осигура безбедност Европи.

- Европа има капацитет да се брани. Европске земље имају солидне војске, Француска на првом месту - закључио је Емануел Макрон.

САВЕЗНИК ОКРЕЋЕ ЛЕЂА

МАКРОН истиче да оно што се догађа није могло да се замисли пре пет година.

- Исцрпљивање се "брегзитом", Европа има толико проблема да напредује и амерички савезник који нам тако брзо окреће леђа у стратешким питањима, нико не би помислио да је то могуће - закључио је Емануел Макрон.