Бивши амерички председник Џими Картер опоравља се у болници у Атланти, након што је безбедно прошао инетрвенцију којом му је ослобађен притисак на мозак од крварења изазваног недавним падом, наводи се у саопштењу Картер Центра.

Најстарији живи председник САД (95 година), Картер је примљен у универзитетску болницу Емори у понедељак увече по заказаној процедури, три недеље након што је приликом пада у свом дому у Плејнсу у држави Џорџији претрпео лакши прелом карлице, јавља Ројтерс.


"Нема компликација од операције. Председник Картер остаће у болници онолико колико је препорућено за посматрање", наводи се у саопштењу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Џими Картер у болници због крварења у мозгу

Картер, бивши фармер и гувернер Џорџије, победио је републиканског председника Џералда Форда 1976. године и постао 39. председник САД.


Његово председавање засенили су економска рецесија, енергетска криза и иранска талачка криза, али је он одиграо водећу улогу у посредовању око споразума из Камп Дејвида који је довео до мировног споразума Египта и Израела.


Изгубио је кандидатуру за поновни избор 1980. године од републиканца Роналда Регана.


Након што је напустио функцију 1981. године, Картер је постао угледан хуманитарац. Добитник је Нобелове награде за мир 2002. године за напоре у проналажењу мирних решења међународних сукоба, унапређењу демократије и људских права и подстицању економског и друштвеног развоја.


Он и супруга основали су Картер центар 1982. године како би наставили са својим међународним и хуманитарним радом.


Картер је живео дуже након напуштања Беле куће од било којег бившег председника у америчкој историји.