Пољски лист „Мисл Полска“ описао је два сценарија могућег оружаног сукоба између Сједињених Америчких Држава (САД) и Русије.

Први подразумева да америчка војска изведе јак напад користећи сва расположива средства, укључујући и нуклеарно оружје. Аутор текста сматра да овај концепт доноси приличан ризик, будући да Кремљ може да задржи могућност да „изведе једнако деструктиван контранапад“.

Други сценарио укључује неколико корака. Главни задатак је ставити Русију у економску изолацију. Овај концепт је осмишљен тако да „доведе до смене политичког руководства“ земље. Управо овај концепт се и примењује последњих година, сматра аутор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - RUSIJA PORUČILA: SAD se vraćaju konceptu ograničenog nuklearnog rata

Новинар Антониј Коњушевски сматра да је вероватноћа избијања ратних дејстава сасвим реална, јер би Вашингтону хитно могао да буде потребан „релативно велики рат“.

При томе се Русија посматра као највероватнији противник, а Сједињене Америчке Државе требало би да „покушају да покоре земљу заједно са њеним геополитичким простором“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - TRKA U NAORUŽANjU: Amerika će nuklearno oružje razvijati do 2092!

Лист наглашава да је Русија у изузетно тешким околностима „успела да направи неколико мајсторских шаховских потеза“ – да постигне успех у Сирији, успостави односе са Турском и Израелом, док је Вашингтон „претрпео понижавајући пораз на Блиском истоку“.


rs.sputniknews.com