НИЈЕДАН део традиционалне 34. манифестације "Вишеградске стазе", која је у петак отворена и посвећена Иви Андрићу, неће бити уприличен у Андрићграду, подигнутом нобеловцу у част. Оваква одлука градских власти, после јавности познатог инцидента око забране матурантима гимназије да и уђу у Андрићград, и не чуди већину Вишеграђана, јер се на челу Организационог одбора налази начелник општине Славиша Мишковић, који се више пута јавно запитао - "каква је корист од Андрићграда?" У позадни је већ познат политички сукоб СДС којој припада Мишковић, и у Вишеграду опозиционе СНСД - за време чијег мандата је почело стварање Андрићграда.

Тако се догодило да су организатори "Вишеградских стаза" одлучили да "не виде" да је у њиховом граду подигнуто ново позориште, једино од Ужица до Сарајева, забишли су и Андрићев институт, трећи стуб наше културе уз САНУ у Београду и Матицу српску у Новом Саду...

- Сасвим отворено, то је културни концепт појединаца из Вишеграда који настављају политику коју је спроводио Мурат Шабановић, када је 1. јула 1991. срушио Андрићеву бисту и бацио је у Дрину - без неког тактичког увода каже Жан Марјановић, менаджер здања посвећеног нобеловцу.

ПРОПАДАНЈЕ АНДРИЋ је кућу свог детињства својевремено поклонио општини, обавезујући је да у њој отвори Дом културе, али је тадашња власт - продала. Чувени Бикавац, данас се не види од шибља.

С друге стране, одговор је игнорисање.

- Ништа у нашој одлуци није чудно. Ништа што је у организацији Културног центра тамо се не одржава. Андрићград нема инфраструктуру за то - рекао нам је Никола Ђукановић, секретар Организационог одбора и директор Дома културе.

Најважнији сегменти тродневне манифестације биће одржани у сали Дома културе. Неки делови програма, због недостатка одговарајућег простора - биће уприличени - у ходницима Дома културе.