ЛЈУБЛЈАНА
СПЕЦИЈАЛНО ЗА ”НОВОСТИ”


На 22. годишњицу прославе Дана словена
чке државности у Лјубљану су позвана сва ветеранска удружења, међу којима су и она из бивше Југославије, која имају међу симболима срп и чекић и црвену звезду. Прошле године је десна влада Јанеза Јанше забранила учествовање ветерана ”са црвеном звездом” и симболима некадашње државе, а питање је хоће ли представници Јаншиног СДС-а ове године уопште и прихватити позив на долазак на прославу.

Наиме, политичке прилике у Словенији су се опет заоштриле након пресуде бившем премијеру за Патрију, па су предвиђене две одвојене прославе и Дана државности. На љубљанском Конгресном тргу биће председник државе Борут Пахор, министри из садашње владе, дипломате, а друга прослава биће уз учешће поп група, где ће се мање говорити о датумима и догађајима који су претходили осамостаљењу Словеније. Међутим, ”своје” прославе најављују и други, па и десне странке које желе да искључе све који су имали везе са бившом Југославијом.

Спорна је и цена организовања званичне манифестације, за коју је прошла влада тврдила да је бесплатна, а испоставило се да је коштала 86.000 евра. Ове године очекује се да ће цена организовања свечаности у Лјубљани да кошта 120.000 евра.