ПОДГОРИЦА/КОЛАШИН - Црна Гора је у четвртак обележила Дан државности, 13. јул, када је 1878. на Берлинском конгресу призната њена државна независност, и Дан устанка, када је истог датума 1941. започет општенародни покрет против фашизма.

Председник Филип Вујановић положио је венац на Споменик партизану борцу на Горици, заједно са начелником Генералштаба ВЦГ генерал-пуковником Љубишом Јокићем и секретаром Савета за одбрану и безбедност, пуковником Илијом Даковићем. Уочи Дана државности Вујановић је у Плавом дворцу на Цетињу организовао свечани пријем.

- У држави, која се препознаје по вишевековној борби за слободу и независност, године остварења тог стремљења су трајна вредност. Да се историја не би понављала, да се слобода и држава увек не би угрожавале, Црна Гора мора имати савезништво које ће бити гаранција стабилности и вечности. То савезништво добила је чланством у НАТО - поручио је Филип Вујановић.

У Колашину је одржан традиционални велики народни збор на Спомен-комплексу Бреза, под мотом: "Вјечна искра мира и слободе".

- Црна Гора је устала да брани оно што јој је било најскупље. Кроз тринаестојулски устанак најснажније су изражене тежње црногорског народа. Антифашизам је једно од највећих црногорских знамења и легитимација за врата цивилизације - изјавио је начелникГенералштаба ВЦГ, генерал-пуковник Љубиша Јокић на свечаности коју је организовао СУБНОР Црне Горе. - Стизали су Црногорци, где год се бранила слобода, исто као што данас стижу тамо где се бране европске и демократске вредности.

Скупу су присуствовали и премијер и председник Скупштине ЦГ.