ПОДГОРИЦА - Црна Гора бележи вишемилионске губитке због изгубљених судских спорова. У протекле три године на име ових парница из буџета је потрошено чак 71 милион евра, а само прошле године више од 23 милиона евра. Ово је, по мишљењу Демократске Црне Горе разлог најављених измена Закона о парничном поступку.

Како тврди Момо Копривица, потпредседник Демократа, Црна Гора је држава која има добре законе али се лоше примењују, као и лоше прописе, који се и те како добро примењују.

- Такав пример је Закон о парничком поступку. Још један у низу аката који ће ставити руку у џеп црногорских грађана, ради попуњавања буџетских рупа које су последица рада корумпираних службеника, привилегованих појединаца, режимских фаворита и буразерских фирми. Овај закон је и пример да се обесхрабре грађани да туже државу, да захтевају остваривање својих права судским путем - поручио је Копривица.

Поред тога, тврди, предложени закон крши и основне, Уставом загарантоване принципе, пре свега о једнакости у споровима.

- Ако се усвоји овај штетан и дискриминаторски закон Демократска Црна Гора иницираће покретање поступка за преиспитивање уставности и борити се свим средствима како би онемогућила његову примену у правном систему - најавио је Копривица.

Владимир Чађеновић, члан Председништва Демократа, тврди да се држава због бројних изгубљених спорова, одлучила да донесе закон који ће, како каже, застрашити грађане да не улазе у спорове са државом.

- Замислите шта хоће Влада, да наплаћује трошкове по адвокатској тарифи које у поступку обављају они који су запослени у државној служби, чији се рад финансира из буџета - оценио је Чађеновић.


ДУПЛА НАПЛАТА?

Члан председништва Демократа, Чађеновић каже да држава жели од грађана да наплаћује два пута рад заштитника имовиско-правних интереса. Он објашњава да је њихова замисао да једном наплате преко буџета, а други пут када појединци или фирме изгубе спор против државе по адвокатској тарифи, а да посао обављају људи који нису адвокати.