ПРЕ три године, са благословом епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, конак при Цркви Св. Спаса у никшићком селу Драговољићи добио је новог станара - монахињу Евангелију (Аћимовић), која је настојатељица ове немањићке светиње из 13. века посвећене Вазнесењу Господњем.

У овај лепи крај монахиња Евгенија стигла је са иконом Пресвете Богородице Атонске, којом је при одласку из манастира Ђурђеви ступови даривао владика Јоаникије. Донела је и део моштију светих мученика јасеновачких које су похрањене у капелици у оквиру конака, у којој се, такође, обављају богослужења. Са њеним доласком пројавила су се и чуда Господња! Последње је свето уље (миро) које је исцурило из каменог пода, испод иконе коју је мати донела.

- Светиња немањићка успела је да се одржи толико векова. И фреске у њој су сачуване - каже мати Евангелија. - Молитва вековима тече кроз ову лавру. Реткост је да у селу народ толико долази у цркву, као што је овде случај. То ме радује, јер је очигледно да се Драговољићи буде. Међутим, осећају се последице полувековног сатирања и отуђења од Цркве и православне вере. Чини се да је ово горе време од оног под Турцима. Иако 500 година у ропству, више смо били са Христом него данас.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Чудотворна исцељења у манастиру Тумане

Пре доласка мати Евангелије, капелица при конаку у Драговољићима, која је данас посвећена Мајци Божјој, била је претворена у мртвачницу.

- Дуго је овде владало слепило. Питам се само колико је у капелици било изложено самоубица или некрштених, колико је људи сахрањено без свеће и опела. А управо искра свеће за покој душе иде пред Христа - прича мати Евангелија, која је у Црној Гори од 2000. године.

Наша саговорница подсећа да је Црна Гора божја земља.

- Црна Гора може да буде велика ако смо са Христом и ако носимо Његоша у срцу и души - говори мати Евангелија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мати Харитина: Будимо добри, па ће добро и бити

Она упозорава на то да много људи избављење из невоље покушава да тражи не у Господу, молитви и чврстој вери, него кроз беле и црне чини, разне гатаре и врачаре.

ХРАМ Црква Светог Спаса, Фото Епархија будванско никшићка


- Ко није са Богом, онда је са ђаволом! Жедни смо живе вере, изгубљени у временском лавиринту. Бог је Црној Гори дао чудотворце. Ако имамо живу веру, доживећемо чудо. Нажалост, данас смо постали празни и клонули смо. Морамо се вратити Христу.


ПРИХВАТИЛИШТЕ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ

МАТИ Евангелија рођена је у Доњем Соколову поред реке Сане. Одрасла је у Војводини и са породицом живела у Каћу, где су их затекле несрећне деведесете. Њихов дом био је прихватилиште избеглица.

- У једном тренутку у кући нас је било 29! Сећам се тренутка кад је дошао човек да мери воду из градског водовода, и рекао мајци да нешто није у реду са водомером, јер потрошимо више него највећи ресторан у Новом Саду. Одговорила му је да не треба да га занима колико трошимо воде, већ да ли је плаћамо. Иако нас је било много под кровом наше куће, живели смо сложно - присећа се мати Евангелија.