АГЕНЦИЈА за спречавање корупције (АСК) поднела је 317 захтева за покретање прекршајних поступака против јавних функционера и државних службеника, због неподношења редовног годишњег извештаја о приходима и имовини за прошлу годину.

Драгана Шуковић, начелница оделења за проверу прихода и имовине, казала је на конференцији за новинаре да је због неподношења редовног годишњег извештаја о приходима и имовини за прошлу годину, у законом прописаном року, Агенција поднела надлежнима захтеве за покретање поступака.

- И то против 50 јавних функционера на државном нивоу, 178 јавних функционера на локалном, као и 89 државних службеника који имају обавезу подношења извештаја - рекла је Шуковићева. - Од почетка године до 26. јуна поднето је 6.510 извештаја о приходима и имовини и то по различитом основу подношења.

Прочитајте још - Извештај САД о Црној Гори: Корупција без санкција

Агенцији је достављено 5.200 редовних извештаја, 410 који се подносе у року од 30 дана од ступања на јавну функцију, 57 на захтев агенције, 169 извештаја у случају промене имовине више од 5.000 евра, 190 који се подносе од дана престанка функције, 478 годишњих и двогодишњих извештаја по престанку функције. Уз то, достављено је и шест извештаја председничких кандидата.

Шуковићева је саопштила да су сви извештаји прошли прву фазу провере и да је у току друга фаза провере тачности и потпуности података из пристиглих извештаја.

ИЗБОР

Одбор за антикорупцију је једногласно предложио Скупштини Црне Горе да изабере Гаврила Чабаркапу за члана Савета Агенције за спречавање корупције (АСК). Он ће на тој функцији заменити Радула Журића, коме је Скупштина на заседању у септембру прошле године, констатовала оставку.

На трећем поновљеном јавном позиву Одбора за антикорупцију, 4. јуна, за избор члана Савета АСК-а достављена је једна благовремена пријава кандидата Чабаркапе.