ЕВРОПСКА студија показала је контаминираност дечјих играчака направљених од рециклираног електронског отпада, а токсичне материје пронађене су и у играчкама доступним на тржишту Црне Горе, саопштили су из НВО "Грин хоум". Ова невладина организација је из Црне Горе послала осам врста играчака на испитивање, а за анализу изабрана су три: полицијски аутомобл (МН-Т-1), аутомобилски пуцач (МН-Т-7) и ауто (МН-Т-9).

Из "Грин хоума" напомињу да су истраживања Прашког универзитета за хемију и технологију указала на алармантне чињенице да се отровни бромирани ретарданти, опасне хемикалије из електронског отпада налазе у дечјим пластичним играчкама произведеним рециклажом ове врсте отпада.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПОСТСЕЗОНА ИМ ДОНЕЛА РЕКОРД: Крај михољског лета на будванској ривијери

- Истраживање које су спровеле организације ИПЕН и "Арника" указује да се токсичне хемикалије које се користе у изради пластичних кућишта за електронске производе, преносе у производе који настају употребом рециклиране пластике. Анализа узорака 109 играчака, додатака за косу и кухињског прибора из 18 земаља показала је да је 107 предмета (98 одсто) садржало мерљиве концентрације токсичних хемикалија. Ове хемикалије су дуготрајног дејства и познато је да оштећују репродуктивни систем и ометају рад ендокриног система, негативно утичу на развој интелектуалних вештина и пажњу, а истраживање Универзитета Беркли показало је да се у крви жена могу гомилати и утицати на њихове шансе да затрудне - навели су из "Грин хоума".

Анализом је утврђено да сва три узорка садрже токсичне хемикалије, односно супстанце које су наведене у Стокхолмској конвенцији за глобалну елиминацију, а која има за циљ да заштити здравље и животну средину постављањем строгих граничних вредности за дефинисање опасног отпада и забрани његов извоз и рециклажу.

Стандарди прописани Стокхолмском конвенцијом биће једини инструмент који се може применити за спречавање увоза и извоза контаминираног отпада, наводе из "Грин хоума".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПРОТЕСТ ПРОТИВ ЛОШИХ УСЛОВА: Затвореници у Спужу запалили ћелију у протесту

ОГРАНИЧЕЊА

- ЗАКОНОДАВСTВО Европске уније дефинише значајно ниже граничне вредности садржаја токсичних хемикалија у новој пластици од оне направљене од рециклираног материјала. Иронично, да су производи анализирани у овој студији направљени од нове пластике уместо рециклираних материјала, готово половина узорака не би била у складу са Уредбом ЕУ о дуготрајним опасним материјама.