НАКОН што је Виши суд у Подгорици донео решење да се Бранки Милић, оптуженој за покушај тероризма 16. октобра 2016, одреди притвор, она је изашла из зграде суда и побегла у Амбасаду Србије! Суд јој је нови притвор одредио због опасности од бекства, јер је на суђењу саопштила да више неће присуствовати претресима.

- Можете са мном да радите шта год хоћете. Две године ме држите невину и невиној особи судите. Ово понижавање и злостављање нећу трпети. У вашим рукама је сила. Ви радите заједно са Катнићем шта год вам је воља, али мене неће понижавати нико - казала је Бранка Милић, након чега је напустила судницу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Угрожен живот Бранке Милић

Њен бранилац Југослав Крповић рекао је, за “Новости”, да је ово био Бранкин изнуђени потез:

- Обишао сам Бранку у амбасади и уверио се да је веома лоше - каже адвокат Крповић и истиче да она нема адекватно лечење, јер болује од меланома и ангине пекторис. Добила је и алергију.

Он открива да је Бранку Милић вештак сликао нагу, без наредбе Суда, што је за њу била кап која је прелила чашу. Додаје и да Бранка у амбасади може да остане колико и Асанж, када је спас нашао у Амбасади Еквадора у Лондону. Да ово није урадила, ко зна да ли би све ово могла издржати.

Адвокат Мироје Јовановић најављује да ће Бранка Милић остати у Амбасади Србије све док се не укине решење о притвору.

- Донела је праву одлуку. Она овде не може бити ухапшена и одведена у Спуж, казао је Јовановић. - Бранка Милић је дошла на суђење, иако је дан раније завршила у Ургентном центру. Појавио се вештак, како би утврдио њену способност да присуствује суђењу, што је апсурд, јер је она дошла у судницу. Притвор јој је одређен након што је рекла да под овим условима не може да присуствује поступку, у којем су на најгори могући начин прекршена сва људска права.

Српска амбасада у Подгорици Фото М. Лабудовић

Пре неколико дана судија Сузана Мугоша позвала је вештака судске медицине Миодрага Шоћа који је посведочио да Бранка Милић може да присуствује суђењу и да нема здравствених проблема, иако јој је два пута позлило, а једном је завршила у служби хитне помоћи. У петак је видно револтирана Милићева затражила изузеће судског вештака, као и судског већа.

Бранка Милић оптужена је као један од учесника међународне групе у тзв. афери “државни удар”. Њима се на терет ставља да су на дан одржавања избора у Црној Гори покушали да изврше пуч.

АМФИЛОХИЈЕВА ГАРАНЦИЈА

ПРЕ годину дана након 13 дана штрајка у истражном затвору, Веће Вишег суда у Подгорици укинуло је притвор Бранки Милић. Она је од тада смештена у манастиру Успења Пресвете Богородице у Биочу недалеко од Подгорице, а да неће побећи из Црне Горе гарантовао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

ВУК ДРАШКОВИЋ: АМБАСАДА НИЈЕ УТОЧИШТЕ

ПОДГОРИЦА - Писац и политичар Вук Драшковић поводом бекства из Вишег суда оптужене за покушај тероризма у Црној Гри, Бранке Милић, у амбасаду Србије у Подгорици, казао је да се нада да амбасада не може бити уточиште за оне којима се суди, који су оптужени за неки злочин, за неко кривично дело.

- О томе се не одлучујe у амбасадама него у судовима. Њој се суди за тероризам, тешко кривично дело, за једну заверу у којој је требало да буде убијен и тадашњи премијер Црне Горе. Ако је невино оптужена ја сам сигуран да ће бити ослобођена, ако је крива зашто да бежи у амбасаду Србије, казао је Драшковић у емисији „Жива истина“ на Јавном сервису.