ОД последице грипа, у понедељак је у дечјој болници преминуо двоипогодишњи дечак из Бара и то је уједно прва жртва грипа ове године. У Институту за болести деце, лекари се боре за живот још једног детета, за које још није потврђено да болује од грипа. Из Института је саопштено да имају умерено повећан број пацијената са респираторним инфекцијама, услед грипа, али да су без обзира на то, предузели све мере предострожности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Од грипа у Хрватској умрло седам особа

- Двоипогодишњег дечака су довели са компликацијама у Институт за болести деце из Опште болнице у Бару након десетодевног лечења. Реч о детету које је имало компликовану гнојну упалу плућа. Ипак, тест је потврдио присуство грипа - казао је директор дечје болнице, др Саша Радовић.

Како је казао, преминули дечак је адекватно лечен код изабраних лекара пре него што је пребачен на лечење у Подгорицу, односно, како је навео др Радовић, лекари су урадили све по клиничком плану хоспитализације.

- Код нас је, нажалост, доведен у таквом стању, са повећаним нивоом угрожености, да просто нисмо могли ништа да урадимо упркос предузетим мерама интензивне неге и реанимације - сапштио је Радовић.

Начелник дечје болнице изјавио је и да је једногодишње дете животно угрожено, те да су у болници урадили брзи тест који је био негативан на грип. Како је објаснио, процедура предвиђа да се уз брзи, ради још један тест, али да се резултати чекају 24 часа.

- За једногодишње дете брзи тест на вирус грипа је био негативан, али иде у том правцу. Међутим, ми имамо два теста, један је брзи који се ради одмах по пријему, који нам служи да раздвојимо децу и да знамо на коју треба да обратимо пажњу, док резултате другог, теста из крви, чекамо 24 сата. Наравно, поред теста, кључни параметар је клинички налаз - саопштио је др Радовић.

Доктор Саша Радовић Фото Мина

Из Института за јавно здравље саопштено је да је од почетка године Центру за медицинску микробиологију лабораторијским путем потврђено 36 случајева инфекције вирусом грипа.

- У питању су инфекције вирусом грипа типа А. Укупан број лабораторијски потврђених случајева грипа од почетка сезоне је 64 - навели су у саопштењу.

Како су додали, у уторак, започето је епидемиолошко истраживање смртног случаја који се, како наводе, може довести у везу са инфекцијом вирусом грипа.


ТЕШКА УПАЛА ПЛУЋА

ДИРЕКТОР Опште болнице Бар др Драгослава Томановића потврдио је да је дечак био хоспитализован у овој здравственој установи.

- Мушко дете старости две године и девет месеци примљено је у барску болницу 19. јануара око 5 сати ујутру, са знацима тешке упале плућа. Спроведене су све дијагностичке и терапијске мере. Посумњало се да се ради о грипу са компликацијама. Након ординиране терапије дошло је до побољшања, које је било праћено и лабораторијским налазима. Међутим, у јутарњим сатима 21. јануара долази до наглог погоршања, и пацијент је транспортован у Клинички центар Црне Горе, на Институт за болести деце - казао је др Томановић. (Б.Д.)