ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

ОБЈАВЉЕНА фото - монтажа која је требало да компромитује хрватског министра пољопривреде Томислава Толушића изазвала је у Хрватској невиђену буру реакција.

На фотографијама, које су пренели и хрватски медији, види се мушкарац сличан министру, уз проститутку која му седи на коленима, док се он спрема да узме кокаин. У позадини се види и велика хидромасажна када, а све то је наводно снимљено у неком београдском апартману!

Хрватска тајна служба је и пре него су се фотографије појавиле у јавности установила је да је реч о добро урађеној фото-монтажи, као и да је фотографија заиста снимљена у Београду, у стану који се иначе изнајмљује преко интернета. Министар Толушић је у међувремену поручио да годинама није био у Београду.

Основно питање афере је наравно ко је и зашто све ово урадио? Хрватски министар је окривио "банду која ће веома брзо да заврши у затвору". Он тврди да је разлог овој подметачини то што је увео ред у сектор пољопривреде и очистио га од криминала, а тиме и дирнуо у осињак оних који су противзаконито користили новац из европских фондова.

Прочитајте још - Хрватску тресе "афера свих афера"

Бранио га је и премијер Андреј Пленковић, који сматра да је реч о најподмуклијем покушају фабриковања лажних информација и додаје да "овако нешто још нисмо досад видели".

Хрватски министар пољопривреде Толушић јавности у региону постао је познат када је повећао цене инспекцијског надзора воћа и поврћа за 200 одсто и тиме изазвао бурне реакције земаља из комшилука, па тако и Србије. Након реакција Брисела то је поништено.

Хрватски министар пољопривреде Толушић

Сам министар има и занимљиве детаље у биографији, па је у време док је био жупан дао сам себи надимак "Рокс" и хвалио се по медијима коментарима "браво, жупане". На амбуланти у Новој Буковици је постављена и табла којом му се исказује захвалност. Толушић тврди да се непотребно увози инострана роба, па чак и хлеб, јер у Хрватској свега има довољно.

Влада у Загребу је и пре ове афере почела са припремом закона којим би било могуће кажњавање пласирања лажних вести.

СПАСЛЕ ГА ШИМИКЕ

ЈЕДАН од детаља који су открили да је реч о превари је тај да мушкарац на слици носи заобљене ципеле. Толушић, међутим, увек и само носи оне "шпицасте".