ДЕСЕТОМЕСЕЧНИ дечак, који је у среду вече умро у Дечјој клиници у Подгорици није имао грип, већ је преминуо од последица респираторног вируса, саопштено је из Института за јавно здравље. Др Сенад Бегић казао је да је Клинички центар због смрти детета наложио обдукцију.

- Дете чија је смрт пријављена јутрос је лабораторијски обрађен и био је негативан на вирус грипа. Ради се о другом респираторном вирусу који је јако опасан, посебно за децу у том узрасту. Овај вирус нема епидемијски потенцијал - саопштио је Бегић, наводећи да се код нас грип доживљава као безазлена болест, што није тако. - У сарадњи са Клиничким центром кренули смо у ревизију свих пацијената. Тренутно се обрађују пацијенти од 80 година и један од 50, који су имали инфекције респираторних органа. Од грипа је тренутно на болничком лечењу 19 пацијената, док их са симптомом те болести на нивоу Црне Горе има 210.

Директор Дечје болнице Саша Радовић каже да се у тој установи лечи тренутно 101 дете. Шесторо малишана има грип, а од тога њих петоро се спрема за отпуст.

- Респираторни вирус, од којег је десетомесечни дечак преминуо је опасан за децу у том узрасту, али нема епидемиолошки потенцијал - нагласио је Радовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРВА ЖРТВА ОВЕ ГОДИНЕ: Дечака (2,5) покосио грип, другом (1) се боре за живот

Десетомесечни дечак из Улциња, који је пре три дана примљен у Институт за болести деце Клиничког центра у Подгорици друга је жртва вируса грипа у Црној Гори. Он је примљен са озбиљним респираторним проблемима, али му, упркос напорима лекара, спаса није било. Пре њега је под готово идентичним околностима преминуо и двоипогодишњи дечак, такође из Улциња. Несрећни малишани нису били вакцинисани против сезонског грипа, јер по важећим препорукама нису спадали у ризичне групе.

Тужилаштво је поводом смрти дечака покренуло истрагу, а обавиће се и обдукција како би се утврдио тачан узрок смрти. Под лупом ће се наћи поступак лечења, као и да ли су поштовани протоколи. У Клиничком центру Црне Горе саопштавају да су због позорности појачали рад у Интензивној нези са још једним педијатром као и специјалистом анестезије за реанимације.

Др Сенад Беговић Фото Институт за јавно здравље

- Лекари су у сталној комуникацији са Институтом за јавно здравље и педијатрима у примарној здравственој заштити на нивоу Црне Горе. Располажемо са довољном количином лека "тамифлу". Апелујемо на грађане да поштују савете лекара у циљу спречавања ширења грипа, а најефикаснија је заштитна вакцинација, која се у домовима здравља у Црној Гори спроводи континуирано од октобра за ризичне групе становништва за текућу сезону. Такође апелујемо на грађане да се придржавају општих мера превенције, које подразумевају редовно проветравање просторија, избегавање блиских контаката са оболелима, избегавање боравка у затвореним просторима где борави велики број људи, адекватну исхрану са доста свежег воћа и поврћа и физичку активности - поручују из КЦЦГ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Од грипа у Хрватској умрло седам особа


КОМПЛИКАЦИЈЕ и САВЕТ

ИЗ Института за јавно здравље подсећају да од сезонског грипа оболи око пет до 15 одсто популације у држави. Истичу да је инфекција за већину људи неугодна, али није по живот опасна, осим за врло младе, врло старе и људе са хроничним болестима код којих је већи ризик за настанак озбиљније болести, тј. компликација. Болест има кратку инкубацију која траје од једног до пет дана. Симптоми су: висока температура, главобоља, болови у мишићима и костима, кашаљ, кијавица, грозница, малаксалост и болови у грлу. Препоручује се мировање, узимање доста течности и витамина, а телесну температуру преко 38 степени снижавати лековима из групе антипиретика.