ВРУЋА тема - афера "Коверта", о којој данима бруји цела Црна Гора, а и регион, додатно је закомпликовала политичку ситуацију у Подгорици, довела у питање легитимност избора пре две и по године и подигла на ноге грађане. Њоме ће се сутра бавити посланици државног парламента. СДП је иницирала ванредно заседање, а опозиција подржала. У предложеним закључцима наводи се да Скупштина захтева од надлежних државних органа да испитају наводе и материјалне доказе које је јавности предочио Душко Кнежевић, власник "Атлас групе" и о томе у најкраћем року обавесте парламент.

Прочитајте још: Опозиција напустила заседање због афере "Коверта"

Ова афера се односи на сумње у нелегално финансирање владајуће ДПС током изборног процеса 2016. године. Кнежевић, за којим је расписана национална потерница, налази се у Лондону, а суд у Подгорици му је одредио једномесечни притвор. Он је заталасао јавност када је на свом инстаграм-профилу објавио видео-снимак на коме предаје коверту са, према његовим речима, око 100.000 долара, тадашњем градоначелнику Подгорице Славољубу Стијеповићу за покриће, како је "подвукао" - изборних трошкова владајућег ДПС.

У захтеву се наводи да Тужилаштво треба да одговори због чега се у случајевима од пар стотина евра поступало ажурно и уз мере лишавања слободе, док у случајевима од више стотина хиљада евра, када докази упућују на незаконите радње представника власти, таква реакције изостаје.

Андрија Николић, посланик ДПС, поручује да та партија не бежи ни од једне теме, па ни од "Коверте".

- ДПС је за сваки дијалог - кратко је изјавио Николић.

С друге стране, у ДФ процењују да је иницијатива СДП "прилично мека", па су припремили своју коју ће поднети Уставном суду, а односи се на разрешење председника Црне Горе Мила Ђукановића.

- Тражићемо да се Уставни суд изјасни о тој нашој иницијативи. Довољан је 41 посланик да Ђукановић више не буде председник. Ето, нека Иван Брајовић, односно његова два посланика гласају заједно са 39 опозиционих посланика и да ствар буде доведена до краја - каже Андрија Мандић, лидер Нове српске демократије.

Да ће то бити "немогућа мисија" говори податак да већину у Скупштини Црне Горе има ДПС у коалицији са Социјалдемократама Брајовића, бошњачким, албанским, хрватским странкама, уз Либералну партију. Председник Црне Горе Мило Ђукановић нема намеру да поднесе оставку, а као што је познато, евентуални поступак за његово разрешење у Скупштини може се десити једино ако за то гласа већина посланика - што засад није случај.

Прочитајте још: АФЕРА „КОВЕРАТ“ ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА: СДП Црне Горе сазвала ванредну седницу Скупштине Црне Горе

Ако парламент не усвоји захтеве СДП и остатка опозиције за утврђивање чињеница у вези са афером "Коверта", као један од следећих корака помиње се укључивање парламента у истрагу кроз формирање анкетног одбора. Црногорска Скупштина је и у прошлости због разних афера формирала анкетне одборе, али они никада нису дали конкретне резултате, почев од "дуванске афере", преко "Снимка" до приватизације "Телекома".


ТРЕБА РАСВЕТЛИТИ АФЕРУ

ЛИДЕР СНП Владимир Јоковић сматра да аферу "Коверат" треба расветлити до краја.

- О тој бруци треба причати сваког дана како се нешто слично у будућности не би поновило. Јер после свега виђеног поставља се питање легитимности избора, владе и свих институција, јер на тај начин добијати изборе је типичан пример криминала - каже Јоковић. - После две и по године ми видимо шта се све дешавало у изборној кампањи ДПС. Да није Кнежевић отишао у Лондон питање је да ли би ове криминалне активности икада угледале светлост дана. Опозиција мора да утиче да се направи ваљан изборни закон како би се могле контролисати и санкционисати овакве појаве.