AКЦИОНАРИ Атлас банке имали су шансу да до четвртка обаве докапитализацију те финансијске установе у односу на проценат власништва. Како је тај рок истекао, заинтересовани акционари најкасније до понедељка могу да откупе преостале акције, без обзира на проценат власништва у банци. Уколико ни до тада нико од њих не буде заинтересован за куповину, привремена управа ће акције банке понудити купцу који тренутно није акционар и он би морао да купи све понуђене акције, односно њих 88.700 процењених на 22 милиона евра. У случају да не буде заинтересованих ивеститора, Атлас банка неће моћи да избегне стечај, што би за финансијски систем значило штету од 220 милиона евра.

- До данас нико од постојећих акционара Атлас банке у привременој управи по основу права прече куповине није извршио упис и уплату акција у износу који је сразмеран њиховом учешћу, за шта је, сходно условима јавног обавештења, био остављен рок од 30 дана - саопштено је из Централне банке Црне Горе.

- Постојећи заинтересовани акционари могу, закључно са понедељком, извршити уплату целокупног износа емитованих акција. Уколико се то не деси, привремени управник је, сагласно Закону о банкама, дужан да донесе нову одлуку о емисији акција банке ради њихове продаје лицима која нису постојећи акционари банке.

Евентуални инвеститор, који би са 22 милиона евра докапитализовао Атлас банку, постао би већински власник и преузео управљање и банком и свом имовином и фирмама које су заложене код ње. Према најавама из врха државе, за докапитализацију банке која има више од 94.000 клијената са депозитима око 202 милиона евра, заинтересовани су спољни инвеститори.

Прочитајте још - АФЕРА “АТЛАС”: Гувернер оштетио банку за 80 милиона!?

Гувернер Централне банке Радоје Жугић недавно је, на скупштинском одбору, казао да Атлас банка има шансу за оздрављење, те да је мораторијум морао да буде уведен да би преживела, као и да Фонд за заштиту депозита има више него довољно средстава да покрије гарантоване депозите грађана у случају стечаја.

Радоје Жугић Фото портал

Гувернер је тада потврдио рачуницу посланика СДП Рашка Коњевића да би губитак правних и физичких лица која не би могли наплатити новац преко Фонда био око 115 милиона, а да укупна штета за финансијски систем може бити и до 220 милиона евра уколико Атлас банка оде у стечај. Коњевић је том приликом изразио сумњу да постоји могућност да неко докапитулизује Атлас банку, јер је, како је казао, јефтиније отворити нову.

НЕ ВЕРУЈЕ У ДОКАПИТАЛИЗАЦИЈУ

ЧЛАН одбора за економију, финансије и буџет, посланик владајуће партије Филип Вуковић не верује у процену Централне банке да је докапитализација Атлас банке могућа, већ да је стечај известан.

- Атлас банка ће сигурно отићи у стечај, сви то избегавају да кажу. После свих ових прљавштина које чујемо, баш бих волео да видим ко ће да је докапитализује - казао је том приликом Вуковић.