Велики број јавних личности у Словенији потписао је до сада петицију којом се тражи да држава законски допусти еутаназију смртно болесних особа на њихов захтев као "људско право".

Међу стотињак познатих особа који су петицију потписали у прва 24 сата од њеног настанка су и некад познати спортисти, Миро Церар старији (отац бившег премијера) и кошаркаш Иво Данеу, климатолог Лучка Кајфеж Богатај, истакнути лекари Рајко Кенда и Томислав Клокочовник, певач Зоран Предин, музичар Мојмир Сепе, некадашњи министар образовања Иван Светлик, глумица Милена Зупанчич, глумац Борис Цаважа и његов син Себастијан, такође глумац, затим филозоф Славој Жижек, као и многи други из уметничких, културних, политичких и академских кругова, преноси Хина.

Прочитајте још: Немачка легализује еутаназију?

"Петицију за правно регулисање помоћи при окончању живота" представило је у четвртак удружење за достојну старост Сребрна нит, наводећи да би у Словенији право на достојанствену смрт, без продужавања патње на смрт оболелих и њихове родбине, требало бити признато као људско право.

Међу иницијаторима петиције је и научник Андреј Плетерски, син покојног историчара и академика Јанка Плетерског, који се прошле године, са захтевом да му се омогући еутаназија, обратио апелом заступницима у парламенту, након што су му у старачком дому, у којем је покушао да оконча живот резањем вена, спасили живот.

Прочитајте још: Да ли ће еутаназија бити озакоњена у Србији?

Плетерски који је био редовни професор за историју јужнославенских народа на Љубљанском свеучилишту умро је неколико месеци касније у 95. години живота, а писмом парламенту, које је упутио из болнице након што му је онемогућено да изврши суицид, подстакао је ширу јавну расправу о "праву на достојанствену смрт".

Потписници петиције за достојанствену смрт у четвртак су, приликом њеног представљања у Љубљани, казали како су уверени да би је на референдуму подржала већина грађана, а петиција је сада усмерена на добијање што веће јавне подршке за право на еутаназију, преноси агенција.