СКОПЉЕ - У Северној Македонији прошле седмице је регистровано осам смртних случајева због грипа, чиме се број жртава те болести у овој години попео на 11, објавио је данас државни Институт за јавно здравље.

Како се наводи у седмичном извештају за период од 25. фебруара до 3. марта, ради се о пет особа из Скопља и по једној из Делчева, Охрида и Кавадараца, узраста од 12 до 70 година.

Код свих осам нових случајева, прецизира се, доказана је инфлуенца А вируса, од којих је код пет потврђен А (Х1пдм) вирус грипа, а код седам особа утврђена је претходна болест, односно коморбидитет.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЕПИДЕМИЈА У МАКЕДОНИЈИ: Пета жртва грипа 14-годишње дете, више од 3.000 оболелих

"У току сезоне 2018/19 регистровано је укупно 11 смртних случајева повезаних са грипом, у узрасту од пет до 86 година. Код 10 особа је утврђен коморбидитет", навод се у саопштењу Института за јавно здравље Северне Македоније.

Прва жртва грипа била је петогодишња девојчица које је умрла почетком фебруара на Клиници за дечје болести у Скопљу и код које је утврђен "пандемијски грип Х3Н1 тип А".

У саопштењу Института за јавно здравље се додаје да је у току прошле, девете седмице 2019. године, регистровано смањење новооболелих од грипа. Прецизира се да је пријављнено 2.678 "случајева обољења сличних грипу, што је 16,5 осто мање него у претходној седмици".