ПЉЕВЉА - Одборници опозиције у пљеваљском локалном парламенту упутили су иницијативу за разрешење председника Општине Пљевља Мирка Ђачића (ДПС).

Иницијативу за сазивање ванредне седнице СО Пљевља, упућену председнику локалног парламента Драгиши Сокићу, на којој би се расправљало о разрешењу председника, потписало је свих петнаест одборника опозиције.

Као разлоге разрешења председника Општине опозициони одборници су навели да председник није поднео извештај о раду за прошлу годину.

- Скупштина општине може разрешити председника Општине уколико не поднесе годишњи извештај о свом раду и раду органа локалне управе, у складу са законом до 31. марта текуће године за предходну годину- наводи се у образложењу опозиције.
Они наводе да је Законом о локалној самоуправи и Статутом општине прописано да председнику престаје мандат и уколико је осуђен за кривично дело које га чини недостојним за вршење фунције председника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СКАНДАЛ НА СЕДНИЦИ СО ПЉЕВЉА: Председник Општине Ђачић физички спречавао опозицију да говори, умало дошло до туче

- Ђачић је потврдио недостојност фунције коју обавља правоснажном осуђујућом пресудом за кривично дело угрожавања сигурности- наводи се у образложењу опозиције и објашњавају да је Ђачић прошле године осуђен због претњи убиством, партијском другу, једном члану Општинског одбора ДПС Пљевља који га је критиковао на седници тог органа.Он је због тога платио новчану казну од 600 евра.

Опозиционари наводе да је председник Општине залоупотребио и службени положај на начин што је од јула 2017. године, дуже од 20 месеци, неосновано обрачунавао за себе зараду по коефицијенту 18, 40 уместо 17, 29 колико је прописано и тиме прекршио Одлуку о зарадама локални фунционера општине Пљевља. Чиме је, сматрају одборници опозиције, испунио елементе бића кривичног дела 416 Кривичног законика Црне Горе.