Око 450 учесника окупило се данас у "Маршу за животиње" који је организован у централним загребачким улицама с поруком против напуштања и мучења животиња.

Уз транспаренте, веганске заставе, шарене димне бакље, бубњеве и звиждуке учесници су се заложили против искоришћавања и злостављања животиња у индустрији забаве, производњи одеће и хране, тестирањима у лабораторијима, лову и другим подручјима, преноси Хина.

Реч је о трећем "Маршу за животиње" који су организовала удружења Пријатељи животиња и Удружења Побједе.

Учесници су се окупили на Тргу краља Томислава, одакле је поворка кренула централним улицама до Трга бана Јелачића где су се са порукама за слободу и права животиња обратили грађанима, те потом наставили у поворци Јуришићевом улицом до Трга хрватских великана. "Марш за животиње" трајао је око три сата.

Учесници су истакли да су се окупили за најслабије, који се не могу изборити за себе те да се зато они боре за најосновнија права животиња, на живот без боли и патње, без кавеза, на живот где их неће драти на живо, клати и убијати због крзна и коже и експеримената, где их неће остављати на улицама, злостављати, мучити, занемаривати. Поручили су да према животињама желе љубав, саосећање, доброту.

На бројним транспарентима је између осталога писало: "Марш за животиње - заједно за праведнији и саосећајнији свет", "Саосећање уместо пушке", "Лов је убиство из забаве", "Веганска прехрана за спас планете", "Животиње су ту с нама, не за нас"....

Гласно су између осталога скандирали: "Слобода за животиње - животињама права".

Организатори су навели да се преко 100 милијарди животиња сваке године мучи, узгаја, коље.

Учесници "Марша за животиње" стигли су у Загреб из бројних хрватских градова, али и из иностранства, а акцију је подржало више од 50 светских и домаћих организација.