СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКА партија и Демократе нису успели да се договоре око превазилажења кризе у которској власти. Иницијатива СДП за смену председника Општине Владимира Јокића неће бити повучена и наћи ће се на данашњем дневном реду СО.

СДП је раније предложио да се о спорном питању у вези са Луком Котор грађани изјасне на референдуму, те да ће, уколико Јокићев предлог буде подржан, та партија одустати од његове смене. Пре састанка лидера опозиције и покрета "Одупри се", први човек Котора казао је да прихвата предлог расписивања локалног референдума, али да се око детаља треба још договорити. Ипак, Демократе на крају нису прихватиле предлог СДП, те ће Скупштина општина Котор данас разматрати разрешење Јокића.

СДП сматра да је одлука Скупштине акционара Луке Котор да се изгради привезиште за мегакрузере преко пута Старог града веома штетно за Бококоторски залив и туризам у том граду, као и да градоначелник за то нема сагласност Унеска, под чијом је заштитом Котор. Тврде да је питање које су предложили да се грађани изјасне о суштини проблема.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Котор: Јокић прихвата референдум о луци

Међутим, из редова Демократа су истакли да би одборници требало да усагласе референдумско питање, а један од лидера ДФ предложио је да се компромис реши тако што би грађане питали: "Да ли сте за смену Јокића?", али је то председнику СДП Ранку Кривокапићу било неприхватљиво. Он је инсистирао да се прихвати њихов предлог и одбио предлог да се организује још један покушај да се реше нејасноће на састанку лидера партија и одборника которске власти.

ПРОВЕРА

- Прихватајући иницијативу СДП, прихватили смо и да се на таквом референдуму провери и поверење председнику Општине Котор. Он се јавно обавезао да ће у случају негативног исхода референдума, поднети оставку - саопштио је генерални секретар Демократа Борис Богдановић.