ПРВИ пут после пресуде жалбеног већа Механизма за кривичне судове у Хагу, које му је изрекло доживотну казну затвора, огласио се уживо бивши председник Републике Српске Радован Караџић. И то путем телефона, на академској трибини одржаној у Српској кући у Подгорици, где се причало о стварању Републике Српске у организацији Српског националног савета, на којој је учествовао и др Момчило Крајишник. Укључење Караџића изазвало је ерупцију одушевљења у препуној сали Српске куће.

- Све нас је изненадио и још више допринео да трибина буде пун погодак - каже за "Новости" др Момчило Вуксановић, председник СНС. - Нисмо знали да ће се Радован укључити, а једино је то знао његов брат Рацо који је био у публици. Назвао га је и омогућио нам свима да чујемо поруке из хашке тамнице.

Рацо Караџић, Радованов брат, каже за "Новости" да је све било спонтано.

- Нисам био сигуран да ћу га добити, јер су везе често у прекиду. Није било планирано. Назвао сам га и када ми се јавио дао сам телефон Крајишнику како би се директно обратио учесницима трибине - прича Рацо.

Прочитајте још: ПРЕСУДА У ХАГУ: Караџићу доживотни затвор! Адвокат Петронијевић најављује ревизију (ВИДЕО/ФОТО)

Додаје да пресуда трибунала на Радована нимало није утицала:

- Он је стоички издржао ту срамну пресуду. Говорио нам је да је свака казна, па и доживотна, минорна у односу на оно за шта се борио. А створио је светињу, нашу Републику Српску, у чије темеље су уграђене кости хиљада српских витезова.

Радован Караџић је у краћем телефонском обраћању, поручио да су Црна Гора и Србија увек били једно.

- Црна Гора је на Берлинском конгресу увећана пет пута и припојене су јој територије Васојевића, Дробњаци, Кучи, Пипери, све српски крајеви, и можемо ли ми бити нешто друго, када смо тако дуго били Срби. Опасно је играти се са идентитетом и опасно је мислити да си нешто друго када ниси. У Црној Гори је много више Срба од оних који не смеју да кажу да су Срби.

Он је још рекао да су сукоби између Србије и Црне Горе били само династички, владари су се свађали, али народ је остао један.

- Ми, Срби из Црне Горе, напунили смо Србију и она је од нас настала. Треба бити благ према онима који неће да буду Срби и све ће то доћи у ред - рекао је Караџић.

НЕУНИШТИВА

- Срби су имали више устанака, чак четири, а овај последњи створио је српску државу са оне стране Дрине, што се први пут десило. Због тога је морамо чувати иако је она неуништива - поручио је Момчило Крајишник.