Херцегновско Удружење за имплементацију права (УЗИП) поднело је основном државном тужиоцу и Управи полиције кривичну пријаву против Игора Сијерковића, в.д. председника Синдикалне организације Института „ др Симо Милошевић" и других Н.Н. лица, због основане сумње, да је извршио кривично дело, проневера.


Сијерковић је како наводе ненаменски располагао са скоро 415 хиљада евра намењених искључиво решавању стамбених потреба запослених. Или јасније, новац је позајмљивао радницима па је од ове суме остало само око 50 хиљада евра.


Игор Сијерковић каже да је тачно да је поступак у току.


- Достављена је сва тражена документација, а ја се нећу изјашњавати док се поступци покренути пред надлежним органима не заврше, баш због злоупотреба и пласирања неистинитих информација о мени лично, чиме се угрожава моје достојанство, поручио је Сијерковић.


Подсетићемо, укупна сума коју су радници обезбедили издвајајући од својих плата, морала им је бити враћена пре приватизације установе, објашњава Ранко Мартиновић, предсједник Удружења.


Он је на конференцији за новинаре саопштио, да су му се за помоћ обратили запослени страхујући да не буду трајно оштећени отуђењем средстава из стамбеног фонда. Радници како је истакао очекују појединачан повраћај новца.


Мартиновић каже да је од Сијерковића средином априла тражио податке али је он одговорио да Синдикална организација није дужна да их да.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Директорима Института у Винчи одређен притвор до 30 дана


У међувремену, сазнао је да је менаџемент установе 2008.године од Синдикалне организације позајмио део средстава која сходно Колективном уговору треба да буду употребљена само за решавање стамбених потреба запослених. Та средства су накнадно и враћена.


- Добили смо и два записника са седница ИО Синдикалне организације Института, једна је одржана 19.априла ове године, што је за проверу. Из записника произилази основана сумња у незаконити рад Сијерковића и других лица која су то подстицала и нису предузела било коју радњу у циљу спречавања таквих поступака и штете. Из записника је такође видљиво, да штета, по дискусијама и изјавама износи преко 300 хиљада евра, објаснио је Мартиновић додавши ипак да ће коначну оцену дати вештак финансијске струке.


Према Мартиновићевим речима Синдикална организација Института није организована у складу са правилима, нема све органе предвиђене Законом, између осталог нема ни надзорни одбор, а управо је то отворило простор за незаконито деловање.


Осим тога у Регистру синдикалних организација, нашли су податак да је овлаштени синдикални представник-председник Вуко Шабовић. Он је у регистар уписан 12.јуна 2013.године. Тиме су прекршена и правила о регистрацији, јер је Синдикаланлна организација дужна да ресорном министарсву поднесе захтев за упис промењених података у року од 15 дана, од када су промене наступиле.


С обзиром да то није урађено, све послове које је обављао Сијерковић могу се сматрати као неовлашћене, односно незаконите.