НАТО је прихватио захтев Министарства одбране Црне Горе за помоћ у успостављању надзора ваздушног простора. Радар великог домета - 3Д, вредан око 20 милиона евра, који ће контролисати црногорско небо, али и шире, биће ускоро инсталиран на врху Бјеласице.

- Нашој земљи одобрена је додела радара великог домета за надзор црногорског ваздушног простора. Радар је дат Црној Гори бесплатно на коришћење на неодређено време. Ово је најповољније средњорочно решење за надзор црногорског ваздушног простора које ће додатно унапредити суверенитет и безбедност ваздушног саобраћаја у нашој земљи - саопштило је Министарство одбране.

Небо Црне Горе од јуна прошле године чувају авиони НАТО - три грчка и два италијанска пресретача. За то време имали су само једну интервенцију, и то 11. априла када су два авиона "јурофајтера", италијанског ратног ваздухопловства пресрела цивилни авион који је изгубио комуникацију са цивилном контролом ваздушног простора над Хрватском и крену на југ према Црној Гори и Албанији. Још раније је начелник Генералштаба Војске Црне Горе Драгутин Дакић на седници парламентарног Одбора за одбрану и безбедност најавио вредан поклон од Алијансе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Са Бјеласице преко Србије НАТО снима и Русију!

- Имајући у виду конфигурацију Црне Горе, као и то да имамо доста такозваних тамних углова, определили смо се за набавку радара и на тај начин ће наш ваздушни простор бити интегрисан у НАТО систем - поручио је Дакић.

ОТКАЗИ! ЦРНОГОРСКИ парламент расправљао је ових дана о измена и допунама Закона о војсци којима је, између осталог, предвиђен отказ сваком војнику који одбије да учествује у НАТО мисијама, као и новчане казне до 1.500 евра за оне који се не одазову позиву за службу у резервном саставу војске.

Страхиња Булајић, посланик Демократског фронта, казао је за "Новости" да ће радар бити у функцији контроле ваздушног простора, што је у надлежности Алијансе.

- Такође овај "поклон" може да буде и знак појачаног присуства ваздушних снага НАТО и коришћења аеродрома Голубовци за војне потребе или чак најаве формирања војне базе у Црној Гори, мада се сваки војни објекат, у садашњим условима, може сматрати НАТО базом - каже Булајић. - Генерално, све је уперено против Русије и Србије. Црна Гора представља полигон са којег НАТО као главни глобални реметилачки фактор врши даља дејства према Србији, што значи да свакако представља легитимну мету у случају обрачуна тих земаља са НАТО.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Посланици траже да се испитају последице НАТО бомби у Црној Гори
РАВНОПРАВНИ СА НАЈСНАЖНИЈИМА

- ГРАЂАНИ Црне Горе могу да буду поносни што наша држава равноправно стоји раме уз раме са најснажнијим демократијама света, кроз улогу савезника у глобалним изазовима који дотичу сваки кутак планете. То и јесте део најбољих традиција Црне Горе, да смо увек тамо где смо потребни нашим партнерима. Али, данас, за разлику од много других прилика у нашој историји, ми иза себе имамо савезнике који су спремни да нам помогну у сваком изазову, и у било којем тренутку - казао је премијер Душко Марковић.