Општински суд у Вировитици данас је првостепено прогласио кривим 24-годишњег Ивана Ђакића, сина саборског посланика и локалног функционера владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), због јавног подстицања на мржњу и насиље према припадницима српске националности.

Ђакић је првостепено осуђен на осам месеци затвора због јавног подстицања на мржњу и насиље, док је у истом поступку осуђен на још седам месеци због претњи новинару РТЛ телевизије Ивану Жади, па му је изречена јединствена казна условног затвора од 11 месеци, уз рок кушње од три године.


Условна казна му је изречена, јер досад није био осуђиван и зато што је предузетник, преносе хрватски медији.


Оптужница против Ђакића подигнута је крајем фебруара због фотографије и текста које је на Фејсбуку објавио “у намери да изазове нетрпељивост и насиље према припадницима српске националности".


Ђакић је за православни Божић ове године на Фејсбуку поставио фотографију особе с усташким обележјима која у руци држи одрубљену главу особе с четничким ознакама и уз њу написао "Свим 'пријатељима' србићима сретан божић".


Прочитајте још: Пуповац: Уморни смо од говора мржње, Хрватска да се суочи с тим


Он је спорну објаву убрзо избрисао уз извињење “свима које је увредио”, а дан касније под притиском се ишчланио из ХДЗ.


Његову објаву осудила је Влада Хрватске, као и бројне друге странке и појединци, међу осталим и његов отац, посланик у Сабору, Јосип Ђакић.


Што се тиче другог дела пресуде, она се односи на претњу новинару Ивану Жади у једном вировитичком кафићу. Како је пренела Хина, Ђакић је претио новинару да ће га затући, "али да не мора он прљати руке". Осуђени Ђакић у року од шест месеци у корист удружења СОС дечје село Хрватска мора да уплати 20.000 куна (2.700 евра), као и судске трошкове, и биће му одузет мобилни телефон иПхоне којим је почињено кривично дело.