КАДА су у предвечерје свог Празника средине јесени (Џунгћија), који се обележава 27. септембра, пре непуне четири године у дворани Центра за културу од ученика за Основно музичко образовање у Колашину чули своју песму "Моје кинеско срце", коју су деца отпевала на кинеском под диригентском палицом наставнице Маријене Чавор Булатовић, многи од неколико стотина Кинеза, радника кинеске компаније ЦРБЦ, који су тада почели радове на ауто-путу Бар - Бољаре, смештених у кампу Јабука код Колашина, нису могли да заустави сузе.

- Ово је наш начин да вас поздравимо, и да то буде наша добродошлица вама у Црну Гору и Колашин. Задовољство нам је што први црногорски ауто-пут ради кинеска компанија. Надам се да ћете се у нашем граду и нашој држави осећати пријатно - зборила је тадашња председница Општине Колашин Жељка Вуксановић, која је госте послужила колачићима у облику месеца, који се традиционално у тој земљи пеку и једу у време Џунгћија.

ПОСЛОВИЧНО смиреним Кинезима, који граде деоницу пута Смоковац - Матешево, искриле су тада сузе у очима. Колашинци нису дуго чекали на "реванш":

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ СВЕТИЊЕ: Кинези Јанг и Ли се у цркви Светог Марка заклели на верност

"Бјеласицом пасла стада", узвратила је нешто касније, на истом месту и на чистом српском, уметничка делегација из Кине.

- Научили смо песму у знак захвалности за колашинску добродошлицу и недавно приређени концерт у част Празника средине јесени - одговорили су гости - чланови уметничке групе Универзитета науке и технологије Чанша.

ДОМАЋИНИ нису могли да поверују слушајући стихове своје "химне" из грла Кинеза, чији сународници су се одомаћили у Колашину, а са сељанима из Јабуке и околних села су постали прави другари.

Хор Основне музичке школе у Колашину, под диригентском палицом Маријене Чавор Булатовић, пева на кинеском "Моје кинеско срце"


- Сврате, попијемо понеко пиво, кафу. Наравно, има и роштиља. Дивни људи и добри радици су то - каже Драган Ђукић са Јабуке.

Јеловник у једном ресторану је одштампан на кинеском.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кинези кроте дивљину Црне Горе

- Највише воле јагњетину - кажу.

Мештани су још задовољнији што су многи нашли посао код подизвођача у фирмама које раде код Кинеза.

- Зараде се плате којих у Колашину нема. Возачи приме и по 800 евра - откривају нам домаћини.

Кинески амбасадор Лиу Јин са челницима Општине Колашин Фото Општина Колашин


ЗАХВАЛНОСТ

Колашинцима изразио је амбасадор Кине у Црној Гори Лиу Јин, приликом недавне посете председнику Општине Милосаву Булатовићу.

СПАСАВАЊЕ ДА Кинези памте доброчинство, подсетио је амбасадор ове земље, захваливши на спасавању двојице њихових грађана из снежних намета на Бјеласици, куда су они возилом зимус кренули ка Беранама. - Кинези су нам обећали помоћ у опремању наше Службе заштите и спасавања. Размотриће могућност подршке Комуналном предузећу, као сервиса туристичког и еколошког Колашина - каже Булатовић. Кинеска компанија ЦРБЦ је уплатила донацију од 10.000 евра за реконструкцију ОШ "Ристо Манојловић" у Горњем Липову код Колашина.

- Дошао сам у Колашин да изразим захвалност граду и грађанима како су примили наше раднике на градилишту ауто-пута. Такође смо прецизирали четири могућа сектора сарадње, и то су лековито биље, дрвопрерада, туризам и екологија. Црна Гора је еколошка држава, једина у Европи, а ту можемо размењивати искуства. Завршетак ауто-пута ће омогућити да у Црну Гору, а самим тим и у Колашин, долази све више кинеских туриста који овде имају разноврсну понуду. Недавно сам посетио и Биоградско језеро и уверио се у лепоту природе. Посебно сам захвалио председнику и спасиоцима који су прошле зиме спасли двојицу туриста из Кине, показујући велику стручност и професионалност - рекао је амбасадор Лиу Јин.

Посебно је био задовољан речима председника Булатовића да се ауто-пут гради квалитетно и да ће бити завршен наредне године.

- Када су пре четири године почели радови на ауто-путу, Колашин је био први домаћин компанији ЦРБЦ и њеним радницима. Радови су почели на четвртој деоници градилишта која припада колашинској општини, а један од првих објеката је био камп на Јабуци. Од тада Колашин живи са ауто-путем, али и компанијом ЦРБЦ и њеним радницима. Кинези овде нису само радници и гости, они су више од тога, и поносан сам на ту сарадњу - саопштио је Милосав Бато Булатовић амбасадору Кине.