У ХЕРЦЕГ Новом је од данас, 15. јуна до 5. септембра на снази забрана извођења грађевинских радова, у такозваној првој зони. Она обухвата грађевинско земљиште уз море, са копнене стране од државне границе на рту Кобила до горњег Њивичког пута и раскрснице са Јадранском магистралом, а даље испод магистрале уз море и 300 метара ваздужне линије изнад магистрале, све до територијалне границе општине Херцег Нови у Каменарима.

У местима дуж ривијере до петка су радови на више места били у пуном замаху. На већини плажа насипа се песак, бетонирају се нове или граде мале понте. Хоће ли ови мали инвеститори стићи да у року обаве послове није извесно, али се зна да ће од забране и овог лета бити изузети они који развијају пројекте од важности за град или државу.

Дозволу за рад током лета засад је добила једино компанија "Азмонт" која у Кумбору гради туристички комплекс "Портонови". Начелница Службе комуналне полиције Марија Андрић каже и да се у изузетним случајевима, након што инвеститор поднесе захтев, решењем које доноси председник Општине, може одобрити извођење грађевинских радова ако је реч о хитним поправкама уређаја комуналне и остале инфраструктуре, нужним радовима на поправци грађевина када због ошетећења постоји опасност за живот и здравље људи, о пројектима од интереса за Општину и државу, као и у другим изузетно оправданим случајевима.

Прочитајте још - Херцег Нови: Плаже нису спремне, један закупац има документа

Контролу поштовања одлуке о забрани извођења грађевинских радова обављаће Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора. Казне за фирме износе од 500 до 10.000 евра, за предузетнике од 150 до 3.000, а за одговорно лице у правном лицу, као и грађане од 30 до 1.000 евра.

Закупци плажа и ове године су суочени са бројним проблемима, а у Удружењу закупаца недавно су указали да је због касно расписаних тендера скраћено време за припрему сезоне.

- Купалишта још нису уређена јер нису сви закупци потписали уговоре са ЈП "Морско добро". Не могу машине да уђу јер немамо дозволе за рад, па Комунална инспекција пише казне. Већ је око 20 пријава прослеђено ЈП "Морско добро". Ми смо у процепу. Годинама улажемо, дајемо лепу понуду туристима, али ове године се све искомпликовало. Закупци су незадовољни. Преплићу се надлежности, направили су хаос пред ову сезону - казао је председник Удружења закупаца плажа Слободан Вујачић.

Прочитајте још - КРАЈ РАДОВА НА СВЕТИЊИ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Уређена лепотица

Он истиче да је од 101 закупца све папире за рад успео да обезбеди само један, а уз све ово уверен је да купалишта не могу бити спремна до краја месеца.

ПРИВРЕМЕНА РЕШЕЊА

ДА би се проблеми превазишли Секретаријат за туризам, економски развој и предузетништво издаваће ове године привремена решења за рад закупцима плажа и привремених објеката, потврдила је секретарка Сузана Мемаровић.

- Ми смо обишли неке плаже које су спремне за сезону, како бисмо људима изашли у сусрет и што пре завршили део посла. У привременом решењу које ће важити до 1. октобра навешћемо да је оно издато на основу записника и препоруке Министарства одрживог развоја и туризма и ЈП "Морско добро" - објаснила је Мемаровићева.