НАЈОШТРИЈЕ осуђујемо случај насиља над Андреом Секулић у дискотеци "Селект" у Колашину, у којем је окривљен припадник Управе полиције из Центра безбедности Тиват Иван Бојић, саопштено је из НВО Центар за женска права. Из ове установе оцењују као "забрињавајућу одлуку основног државног тужиоца у Колашину да овај случај родно заснованог насиља над женом квалификује као прекршај, а не као кривично дело које се гони по службеној дужности".

Прочитајте још - ДЕВОЈКА ДОБИЛА БАТИНЕ У НОЋНОМ КЛУБУ: Полицајац ме тукао два пута (ФОТО)

- Ово тим пре што је за ово дело окривљен службеник Управе полиције који је својим понашањем жртви нанео озбиљне физичке повреде, а увредама, претњама и понашањем исказао изразито дискриминаторан став према оштећеној као жени - сматрају у Центру за женска права. - ОДТ Колашин је одлуку о квалификацији дела донеo пре него је саслушаo оштећену, без увида у комплетну медицинску документацију, фотографије повреда које оштећеној није вештачио нико од судских вештака. Оваквим поступањем, ОДТ Колашин минимизира последице насиља према женама, што представља својеврсну институционалну дискриминацију жртава и не делује како би требало на починиоце ових кривичних дела.

У овој установи ће оштећеној омогућити бесплатно правно заступање и са највећом пажњом пратити поступање институција у овом предмету, који је од посебног значаја за заштиту равноправности и заштиту жена од насиља.

- То представља обавезу државе прописану низом националних и међународних прописа и стратешких докумената и један од кључних критеријума за приступање Црне Горе Европској унији - додају у Центру.

- Апелујемо на ВДТ да спорну одлуку колашинског тужиоца преиспита и врати на поновну оцену и одлуку.

Из Центра сугеришу Ивици Станковићу да предложи мере које ће омогућити заштиту оштећене, која је изостала услед чињенице да се окривљени налази на слободи и несметано креће у близини њеног места становања, али и да преиспита покретање истраге и против оних лица која су пропустила да случај пријаве полицији и другим радњама покушали да умање одговорност починиоца насиља.

ИНЦИДЕНТ

ДО пребијања Секулићеве дошло је, како је она тврдила, а о чему постоје и видео-снимци, испред тоалета у дискотеци "Селект". Како је Колашинка тврдила, полицајац ју је из чиста мира тукао у два наврата, а спасла ју је група младића, док је особље све немо посматрало.