ЂОРЂЕ Стојовић из Мартинића, код Даниловграда, постао је херој са само 13 година, тако што је спасао друга који се давио у реци, отргавши га од сигурне смрти из набујале Зете. О његовом племенитом подвигу, сасвим заслужено, данима бруји читав регион. Наиме, Ђорђе се прошле седмице, са годину дана млађим М. Д. и његовом сестром спустио на обалу Зете не би ли се уз игру расхладили у тропском дану, а дечја игра замало да се претвори у језиву трагедију.

Како је испричао Ђорђе, он се први одважио да се са сајлом, коју купачи користе како би се пребацили са једне на другу обалу, или скоче у воду, пређе на другу страну реке. Исто је затим пожелео и М. Д., иако је непливач.

- По повратку ка обали, М. Д. је дотакао ногама воду и сајла се зауставила, а како су му руке биле клизаве од зноја, склизнуо је са сајле и пао у воду. Пошто не зна да плива, панично је покушавао на све начине да се одржи на површини, али је брзо почео да се дави - присећа се критичног тренутка храбри дечак.

Прочитајте још - ДЕЧАК ХЕРОЈ: Брзом реакцијом спасао сестру од наркомана (ВИДЕО)

Како даље наводи, нашао је штап који је покушао да добаци М. Д. и повуче га ка обали, али после тог неуспелог покушаја, Ђорђе више није хтео да чека, већ се и не размишљајући о ризику, бацио у воду да га спасе. Ђорђе је и у тим тренуцима о свему мислио, па је претходно скинуо мајицу, како га друг у покушају да исплива, не би повукао за њу и обојица не би завршила под водом.

- У тренутку када сам допливао до њега, он се већ онесвестио. Ухватио сам га испод пазуха и последњим атомом снаге извукао на обалу. Тада сам, онако како сам то гледао на филмовима, почео да му притискам груди како би избацио воду и почео да дише - прича Ђорђе.

На сву срећу, план му је пошао за руком, па је Ђорђе отрчао да потражи помоћ. Иако у шоку, дечак је остао присебан и босоног и без мајице отрчао до најближе куће, испричао им шта се десило, те је и Хитна помоћ убрзо била на путу.

- Био сам и даље уплашен и почео сам да плачем. Али М. Д. ће бити добро, то је најважније. Још је у болници, али очекујемо да ускоро изађе - казао је Ђорђе.

Млади херој плашио се и реакције родитеља, јер су се до Зете спустили без одобрења родитеља. Како каже, мало су викали на њега, јер су и они били преплашени...


ПОНОСАН ОТАЦ РАДОВАН

- САДА је најважније да је М. Д. добро, иако смо сви, заједно са том породицом пошли кроз велики стрес и трауму. Срећа у несрећи је што је М. Д. изгубио свест, јер да је мој син одмах запливао и покушао да га извуче, исход би био много гори. Све време покушавам, али не могу да се отргнем од тих мисли - казао је, за "Новости", Ђорђев отац Радован, истичући истовремено понос што је његов син у критичном моменту реаговао на прави начин.