ПОТЕНЦИЈАЛНИ инвеститори могу да добију земљиште у бизнис зони у Беранама готово бесплатно. Олакшице које се дају корисницима огледају се кроз ослобађање свих локалних такса, у готово стопроцентном износу! Они могу да преузму, односно закупе земљиште по симболичној цени од по пет центи на годишњем нивоу, у периоду од пет до тридесет година - у зависности од своје делатности.

Ово, за "Новости", каже менаџер Општине Беране Владимир Ђаковић, говорећи о понуди потенцијалним инвеститорима у бизнис зони "Рудеш", која се у Беранама простире на 16,6 хектара површине, где је више од 30 парцела и неколико објеката.

Иначе, Скупштина Општине Беране је донела Одлуку о проглашењу бизнис зоне "Рудеш". Одлука има за циљ подршку економском развоју општине, подстицање инвестиција и отварања нових радних места у низу привредних делатности.

- Програмом бизнис зоне су обухваћене: дрвна, агро и прерађивачка индустрија, прерада прехрамбених млечних производа и других безалкохолних пића, готових јела, производња меса, месних производа, те складиштење и хладњаче. Ту су информације и комуникације, стручне - научне делатности, као и магацини полуотвореног и затвореног типа, радни погони прераде, дораде, паковања и експедиције, робно дистрибутивни центри, као и друге услужне делатности - каже Ђаковић.

ПРОЧИТАЈТЕ И:ЂУКАНОВИЋ У БЕРАНАМА: Нема државе у држави

Новина у оснивању бизнис зоне јeсте да је прилагођена свим важећим државним законима, да има потребне сагласности Министарства економије и Агенције за заштиту конкуренције. Олакшице се у бизнис зони могу комбиновати са државном помоћи тако да потенцијални инвеститори у неким случајевима, на основу висине своје инвестиције, могу да остваре поврат уложеног новца и чак до 70 одсто, истиче Ђаковић, и додаје да бизнис зона има веома добру саобраћајну инфраструктуру.

Владимир Ђаковић/ Фото Општина Беране

Општина Беране је ове године за сва потребна улагања у њој определила буџет у висини од око 30.000 евра, тако да ће радови убрзо почети. Иначе, бизнис зону јуче је обишла делегација инвеститора из Турске, који су се интересовали за услове улагања.

НОВА РАДНА МЕСТА

ФИНАНСИЈСКЕ олакшице у бизнис зони односе се на улагања у имовину, трошкове зарада за отварање нових радних места и трошкове улагања у инфраструктуру. Циљ оснивања бизнис зоне је отварање нових радних места у Беранама, које важе за град са највећом незапосленошћу у Црној Гори. Очекујемо да се захваљујући олакшицама у бизнис зони, у Беранама до краја 2019. године отвори најмање 20 радних места, каже манаџер Општине Беране Владимир Ђаковић.