ЗАГРЕБ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

Хитни апел упутили су туристички радници из Хрватске да влада одмах одобри додатних 5.000 радних дозвола за сезонске раднике, највише из Србије, БиХ и Црне Горе. У противном, туризам на Јадрану ће доживети колапс, јер нема ко да ради као конобар, кувар, а све је мање и оних који у великим хотелима могу да раде на сложених туристичким пословима.

Ово је други апел у последњих пет дана, с тим да је влада први пут одбила уз образложење да туристички радници ангажују пензионере из Хрватске. И док стижу вести из неких места, као што су Супетар и Дубровник, да локални хулигани туку и терају сезонце из Србије и БиХ, истарски туристички радници тврде да код њих тога нема, а да су им радници из Србије међу најбољима:

- Врата су им широм отворена, никаквих проблема немају и неће их имати - поручују шефови великих туристичких компанија из Пореча, Умага и Ровиња.

Срамни инцидент у Супетру, где су брутално претучени сезонци, међу којима су била и двојица младића Срба из Вуковара, осудили су и становници тог места на острву Брач, који кажу да је све зло дошло од насилника из Сплита. За сезонце, које год националности били, имају само речи хвале и позивају их да се јављају на конкурсе, којих је све више.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “НОВОСТИ” НА ЛИЦУ МЕСТА: Хрвати похрлили у Богојево

- Уочи почетка главне туристичке сезоне ситуација са радном снаге је критична те је угрожено отварање појединих туристичких капацитета као и ресторана и кафића. Локалних радника нема, а квоте за увоз страних радника су се потрошиле - кажу нам у Хрватском удружењу послодаваца у туризму.

До сада нико није имао никаквих замерки на раднике из комшилука, који су такође задовољни условима рада. Конобари зараде и више од 1000 евра уз обезбеђен смештај, док су плате кувара од 1.500 евра навише. Сезонски радници из Србије припремају и специјалитете средине из којих долазе, а власници ресторана су више него задовољни.

И док се чека одговор владе, најављене су и строже мере против хулигана за изазивање инцидената и напада на сезонске раднике.

НЕМА КОМШИЈА, НЕМА ПРОФИТА

СВАКО угрожавање туризма за Хрватску може да буде кобно, јер око 100.000 радника у туризму оствари 22 одсто БДП-а. Без помоћи сезонских радника из суседних земаља било би незамисливо боље пословати:

- Ако у најскорије време не дође неколико хиљада нових сезонаца из комшилука, овогодишња сезона биће уништена" - кажу у Удружењу послодаваца.