Вашингтон је у највећој мери пружио снажну подршку стратешким одлукама ЦГ поручио је председник Мило Ђукановић.

Подршка је дошла за одлуке којима је Црна Гора трасирала курс демократског развоја и европски и евроатлантски пут. Он је то истакао на пријему поводом обележавања 4. јула, Дана независности САД, у америчкој амбасади.

У дугом обраћању, Ђукановић је говорио о историјским везама Црне Горе и САД, те поручио да је управо на тим чврстим темељима последњих деценија изграђено снажно партнерство две земље.

Подсетио је да су САД биле међу првим земљама које су признале резултате референдума о независности 2006. године, а убрзо након тога успостављени су и дипломатски односи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МИЛАЧИЋ ПОРУЧИО МИРАШУ: Колико је Мило Ђукановић лажни цар, толико сте и ви лажни митрополит, део сте исте преваре

Пресудна је, казао је, била подршка и помоћ САД у испуњавању високих стандарда у процесу евроатлантске интеграције што нас је квалификовало за чланство у НАТО пре две године, учврстило важност историјског чина обнове државности, и отворило нову перспективу за развој црногорског друштва, подсетио је црногорски председник у говору достављеном Тањугу.

"Тај однос се наставља и данас у Алијанси, укључујући и међународне мисије од Авганистана до Косова. Одговоре на савремене изазове и претње тражимо заједно, равноправно делећи терет, без обзира на величину и капацитете. Пре свега кроз НАТО, који се током протеклих седам деценија потврдио као најважнији глобални политичко-војни савез, у ком Америка има водећу улогу међу равноправним чланицама. Као што има и посебну одговорност за очување тековина евроатлантизма које су донеле бенефите целом свету", навео је Ђукановић.

Захваливши америчким партнерима на укупној подршци реформским процесима у Црној Гори, у циљу унапређења демократије, владавине права, слободе медија и других демократских постулата, Ђукановић је поручио да званична Подгорица остаје посвећени промотер западних вредности, фокусирани на достизање стандарда савремених демократских друштава, на очување мултиетничности и мултикултуралности заједнице, и унапређење квалитета живота грађана, што ће Црну Гору квалификовати да буде прва следећа чланица ЕУ кад се за то створе услови.

Амбасади САД и амбасадорки Џуди Рајзинг Рајнке, Ђукановић је посебно захвалио на помоћи у напорима да се у Црној Гори створи амбијент за већи прилив америчких инвестиција и повећање броја туриста из САД.

Рекао је да би му било потребно много више вреемена да наброји само најмаркантније одреднице које данас карактеришу односе Црне Горе и САД.

"Дирљиви примери из наше заједничке историје и вредности које делимо обавезују нас да даље учвршћујемо црногорско-америчко партнерство и пријатељство", закључио је Ђукановић, уз поруку да ће САД у Црној Гори увек имати пријатеља и поузданог партнера.