БЛАЖЕН је пут којим данас ходиш, Момире Булатовићу.

Овом поруком, на месном гробљу у селу Раћи у Кучима, од некадашњег председника Црне Горе и премијера СР Југославије Момира Булатовића опростио се митрополит црногорско-приморски Амфилохије. "Државника чистог образа", који је пре три дана изненада преминуо у 63. години, до вечне куће испратило је више стотина чланова породице, пријатеља, политичких сабораца и грађана Подгорице.

Прочитајте још: Хиљаде грађана одале пошту Момиру Булатовићу, делегацију Србије предводи Вулин (ФОТО)

Опраштајући се од бившег председника, митрополит Амфилохије је нагласио да је Булатовић једна од најзнаменитијих личности Црне Горе која је уградила себе у пресудним променама које су се догодиле у бившој Југославији.

Прочитајте још: МОМО ЈЕ ПОЖУРИО БОШКУ У ЗАГРЉАЈ: Момир Булатовић стоички носио бол и тугу за својим покојним сином

- Часно је носио свој крст и није подлегао искушењу. Није га прогутало властољубље и славољубље. Сачувао је Момир свој чисти образ, и као човек и као државник. И у најтежим животним тренуцима успео је да сачува своју душу. Чак и онда када су му амерички моћници 1996. упутили нимало лепе речи о Косову и Метохији, он је остао веран Богу и косовскометохијској светињи.

Последњи поздрав породице

Пуна два дана ка капели на гробљу Чепурци у Подгорици, где је било изложено Момирово тело, сливала се река људи. Исто је било и на кучком камену, где је нашао вечни спокој. У болу породице Булатовић - супруге Наде, кћерке Нине, брата Драгана, мајке Софије и других чланова, саучествовао је велики број Момирових пријатеља и поштовалаца.

На последњем испраћају нашли су се многобројни саборци из деведесетих, али и из данашњег времена - министар одбране Србије Александар Вулин, његов некадашњи потпредседник Никола Шаиновић, лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић...

Министар одбране Александар Вулин положио је на ковчег венац председника Александра Вучића и Владе Србије.

- Србија памти учињено и добро и зло. Момир Булатовић је својим животом и својим делима заслужио наше захвално сећање. Увек је био где је требало. И када је било тешко, и када су разбијали браћу. Увек је био уз свој народ - казао је Вулин.

Предраг Марковић

Одру свог пријатеља пришао је и Никола Шаиновић.

- Момир је био саборац у тешким, трагичним временима. Делио је са нама искрену борбу за спас државе и народа. Био је тога достојан. Његов лик и духовни споменик су га надживели - поручио је Шаиновић.

Александар Вулин

Од како је рекао, брата и пријатеља, опростио се и Андрија Мандић, а у име породице окупљенима се обратио Настадин Булатовић истичући да је братство Булатовића које четири века битише на кучком камену изгубило највећег и најбољег, који је из политике изашао "чист као суза".

Сахрани је присуствовао потпредседник Владе и министар правде Црне Горе Зоран Пажин, а саучешће лично су изразили шеф црногорске дипломатије Срђан Дармановић и председник Скупштине Иван Брајовић.

Никола Шаиновић изјављује саучешће

МИЛОВО САУЧЕШЋЕ - ТЕЛЕГРАМОМ

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе породици Булатовић саучешће је изразио телеграмом. У њему је наведено:

"Са жаљењем сам примио вест о изненадној смрти Момира Булатовића, првог непосредно изабраног председника Републике Црне Горе, који је деведесетих давао изузетан лични допринос очувању мира, мултиетничког склада и стабилности у нашој Републици. Без обзира на каснији развој политичких процеса, с пијететом чувам успомену на те дане наше сарадње. Као што ценим што смо обојица имали снаге да се уздигнемо изнад политичких размирица у каснијим животно важним ситуацијама".

ОПРОШТАЈ И У БЕОГРАДУ

КОМЕМОРАЦИЈА Момиру Булатовићу одржана је у уторак и у Београду. Почаст некадашњем савезном председнику Владе одала је и премијерка Србије Ана Брнабић.

Некадашњи министар у савезној влади Живадин Јовановић рекао је да ће Булатовић остати упамћен као политичар и државник широких демократских погледа и човек благе речи, а јаких аргумената.

- Био је искрено и дубоко опредељен за заједничку државу Србије и Црне Горе. Био је то човек којег су красили умереност, скромност и правдољубивост...

Комеморацију је организовало Удружење грађана "Слобода" чији је Булатовић био председник.

Два дана река пријатеља и поштовалаца сливала се ка капели на гробљу Чепурци у Подгорици