Са јавним дугом од преко 3,2 милијарде евра (700 милиона било 2006), новим Владиним задужењем од 500 милиона, политички, социјално, национално и верски подељена, Црна Гора, коју потресају и убиства и афере, дочекује празник државности 13. јул.

Српски национални савет Црне Горе оптужио је државне институције и власт за "удружени непријатељски подухват према српском народу", наводећи као образложење очигледне поступке дискриминације према Србима у циљу асимилације и затирања српског идентитета. Због тога ће, како поручује председник СНС др Момчило Вуксановић, многобројне примедбе и доказе упутити амбасадору ЕУ у Црној Гори.

- Србима су ускраћена сва стечена права, али и друга права која се Уставом и позитивним законодавством гарантују националним заједницама. Годинама ниједан грађанин српске националности није могао у државним институцијама добити посао а да се није морао одрећи сопственог идентитета - подсећа Вуксановић, и упозорава да би тај тренд притисака могао да се настави све до пописа становништва 2021. године.

Међутим, званична Црна Гора ће на Цетињу обележити празник. Сабраће се присталице комитског покрета, као и они који не признају одлуке Подгоричке скупштине, да траже неку другу цркву под Ловћеном, језик и писмо. Европски покрет за владавину права тим поводом организује "велики марш".

Прочитајте још - ДАН ДРЖАВНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ: На Цетињу марш подела

Тако је политика у запећак бацила горуће питање - како преживети? Управо је Влада у четвртак донела одлуку о новом задужењу од пола милијарде евра, а као разлог за такав потез, између осталог, навела је веће трошкове за лекове, то што је држава као жирант платила 9,4 милиона за Атлас и ИБМ банку Душка Кнежевића, отпремнине за раднике државне администрације које морају отпустити...

Министар финансија Дарко Радуновић казао је да је ребаланс буџета урађен и због повећања минималне зараде и смањења доприноса на пореска оптерећења привреде, стварања предуслова за рефинансирање постојећег дуга и повећања накнада по основу незапослености.

- Политика трошења туђег новца дала је за резултат - само за камате на кредите од 2006. платили смо 816,2 милиона евра, што је за око 120 милиона више него што је износио укупни јавни дуг Црне Горе у том периоду - казао је, за "Новости", економиста Данило Шарановић (Демократска Црна Гора). - Колико је овај издатак огроман, најбоље показује чињеница да би плаћене камате биле довољне да се плати целокупна уговорена цена за изградњу деонице ауто-пута Смоковац - Матешево. Владина економска политика најбоље се огледа у томе што док планирају додатно задуживање од 500 милиона, само ће за једну гарнитуру гума Марковићевог и Ђукановићевог службеног аутомобила издвојити 30.000 евра.

Прочитајте још - ДАН ДРЖАВНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ: Честитке Путина и Трампа

МИЛАЧИЋ НА СВАЧУ

На остацима Цркве Светог Јована Крститеља у Свачу код Улциња у петак се обрео Марко Милачић, лидер Праве Црне Горе, који је са члановима странке развио српске тробојке. Он је грађанима честитао државност.

- На овом месту, поред ове хришћанске светиње, албанске партије, заједно са црногорском полицијом, забраниле су одржавање литургије православном свештенству и верницима. Ево, ми смо ту. Ово је Црна Гора и овде се данас брани њен територијални интегритет - поручио је Милачић.