ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић на Петровдан, уочи прославе Дана државности, поручио је да је најбољи пут за превазилажење подела међу православним верницима формирање Православне цркве Црне Горе. Као кривца за подељеност православног становништва у Црној Гори означио је СПЦ, која се, како оцењује, "не бави пастирским послом, већ покушава да од верника створи поклонике националних интереса државе Србије, а против црногорских".

- Ђукановић се очигледно изгубио после писма које му је упутио васељенски патријарх, али и става Синода Руске православне цркве. Нигде га није било, није знао шта да каже, није се јављао, да би се, ево, опет појавио са неком новом причом - каже за "Новости" свештеник Мијајло Бацковић, секретар за обнову манастира на Михољској превлаци.

Православна црква овде већ постоји кроз Митрополију црногорско-приморску, као једна једина канонска, призната од свих других православних и неправославних цркава, наглашава Бацковић и подсећа да је у Црној Гори одавно јасно шта је православна црква:

- И зато не морају премијер ни председник да се труде да је формирају када она већ постоји. Само треба да седну за сто са представницима наше цркве и договоре се како да израде закон о слободи вероисповести. Ми на Михољској превлаци представљамо језгро одбране цркве у Црној Гори, која је седиште првих зетских епископа, а самим тим и седиште црногорске државе, створене и произашле из те цркве.

Прочитајте још - АМФИЛОХИЈЕ ОДБИО ПРИЈЕМ КОД МИЛА ЂУКАНОВИЋА: Боле напади на СПЦ

Светли датум у црногорској историји - 13. јул из 1878, када је на Берлинском конгресу призната независност Књажевини Црној Гори, и устанички из 1941, осенчени су управо порукама председника државе и премијера, Мила Ђукановића и Душка Марковића, према Српској православној цркви. Они су најавили "обнову" канонски непризнате Црногорске православне цркве, упркос упозорењу патријарха Вартоломеја да као једину канонску признаје ону под надлежношћу митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Вартоломеј је у писму Ђукановићу истакао и да црногорска црква никада није била аутокефална.

Мијајло Бацковић


И премијер Душко Марковић је у суботу поручио, са централне прославе празника у Даниловграду, да држава неће "терет цркве" остављати будућим генерацијама.

- У данашњој Црној Гори ниједна црква неће писати законе, већ ће морати, као и сви други, да поштује оне које доноси демократски изабрана власт. Цркви божији закони, влади и парламенту земаљски - казао је Марковић.


РАСПОП НА ПРИЈЕМУ

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије одбио је позив председника Црне Горе да присуствује пријему поводом обележавања Дана државности, 13. јула. Он је празник честитао желећи да "Бог укрепи наш народ и благослови Црну Гору да сви заједно истрајемо на путу којим су ишли књаз Никола и устаници".

На пријему код Ђукановића појавио се и распоп Мираш Дедеић, који је анатемисан од васељенског патријарха.


МАРШ "ЦРНОГОРСКИХ ПАТРИОТА"

ЗАГОВОРНИЦИ црногорског комитског покрета из 1919. године, као и противници уједињења Црне Горе и Србије из 1918, поводом Дана државности организовали су марш "црногорских патриота". Група је кренула од Обелиска на Бајицама, прошетала поред "штаба" Божићног устанка, до Дворског трга и Биљарде и споменика стрељаним родољубима 1941. године. Уз препознатљиву иконографију и заставе, учесници марша носили су фотографије својих предака који су погинули у време "српске окупације Црне Горе".