РАДНИЦИ ДОО „Водовод“ Пљевља од 2016. године до данас имају право да од овог предузећа, по основу мање обрачунатих кооефицијената, наплате пола милиона евра, тврди Милан Лекић, председник Општинског одбора Нове српске демократије и одборник у локалном пљеваљском парламенту.

Он је навео да је „Водовод“ мање обрачунавао плате јер није поштовао законе, колективни и грански уговор за стамбено комуналну делатност.

- Обрачунска вредност кооефицијента уместо 90 евра је морала да буде 121, 5 евра. Ви сте штетили раднике јер сте као стартну основу користили 63 евра а она је требало да буде увећана за 70 одсто и да износи 85. Овај губитак који сте приказали у Извештају није тачан. Најмање 500 000 евра од 2016. године до данас имају право радници да наплате од „Водовода“. С обзиром на то није губитак „Водовода“ који је приказан у Извештају од минус 154 000 евра него је он преко 650 000 евра - казао је Лекић на недавно завршеној седници локалне скупштине где се између осталог расправљало о Извештај о пословању „Водовода“ за 2018. годину.

Прочитајте још - СНП Пљевља захтева: ДОО ''Водовод'' да врати паре!

Он је истакао да се тренутно радници не одлучују на тужбе због притисака који се врше на њих али да је сигуран да ће радници једног дана покренути парничне поступке због мање исплаћених зарада.

Лекић је замерио руководству „Водовода“ што су радницима смањивали плате а повећавали укупан фонд зарада.

-Према Закону о зарадама у јавном сектору „Водовод“ је имао право да смањи укупан фонд зарада, али се радило обрнуто. Није смањиван укупан фонд зарада него се смањивале плате а фонд зарада се повећавао –казао је Лекић питајући гдје је отишао новац од увећаног укупног фонда зарада.

Из „Водовода“ су одговорили да су зараде обрачунавали према Закону о зарадама у јавном сектору од 2017. године а да се укупан фонд зарада могао смањити само смањењем зарада или смањењем броја запослених. Из „Водовода“ су одлучили да смање зараде.

ГУБИЦИ НА МРЕЖИ 71 ОДСТО

Укупан приход ДОО „Водовод“ током 2018. године износио је милион 443 хиљаде 218 евра док је укупан расход овог предузећа милион 597 хиљада 550 евра што чини губитак од 154 хиљаде евра.

Из Водовода су истакли да су од воде у односу на 2017 годину приходи мањи за 91 хиљаду евра што правдају смањењем броја корисника и бољој уређености мерних иструмената и унутрашњих инсталација .

Из водовода је наведено да је само 29 одсто приходовано од укупно произведене количине воде а да су губици на мрежи 71 одсто.