Пред поноћ у понедељак Бојан Јовановски, познатији као Боки 13, упућен је на месец дана у скопски истражни затвор мером судије претходног поступка Кривичног суда, по захтеву Јавног тужилаштва за прогон организованог криминала.

По наредби истог тужилаштва, челници Специјалног јавног тужилаштва (СЈО) Катици Јаневој, "одузет је један телефонски уређај". Претходно, она је пред само привођење Јовановског, поднела оставку на функцију.

Поред Јовановског 30-дневни притвор је одређен и за Зорана Милевског, под сумњом за изнуду од једног од оптужених у предмету СЈО под кодним називом "Империја“.

Првооптужени у том предмету је Јордан Камчев, (тренутно се брани са слободе), формално најбогатији предузетник РСМ, сада у својству "незгодног сведока". У истрази претреси су у понедељак извршени у кући родитеља Јовановског, 1Н телевизији, у његовом власништву, где су одузети његов и комјутер Лазара Јанева, сина специјалне тужитељице Катице Јаневе, запосленог у тој телевизији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
СКАНДАЛ У МАКЕДОНИЈИ: Боки 13 ухапшен због афере од 8.000.000 евра, у све умешан и тужилац

Вилма Рускоска, тужилац за организовани криминал је потврдила да је Јовановски у понедељак задржан на граничном прелазу "Богородица" при покушају бекства из земље.


Обележеног новца као доказа изнуде - нема, али су, како је прецизирала, обезбеђени аудио и видео снимци разговора.

Званично, Јовановски и Милевски, у истрази Тужилаштва, вербалним и материјалним доказима, терете се за кривично дело "примање награде за противзаконски утицај". Јовановски и за "прање пара и друге приходе из кажњивог дела".

У жижи је предмет "Империја", као разлог хапшења које потреса судску власт у РСМ. Јавности је још ускраћено име тужиоца који је имао реалну моћ "трговине утицајем", односно ко је из СЈО, злоупотребио моћ и утицај.


Од почетка поступка у предмету СЈО „Империја“, од 9. новемра прошле године, у два наврата Јовановски и Милевски су од "лица против кога се води поступак у предмету „Империја“, примили укупно 1,5 милона евра, од затражених осам милиона евра. Заузврат обећали су да ће преко тужиоца "с којим су у пријатељским везама", обезбедити обуставу истражног поступка или олакшати му положај.