СКОПЉЕ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Премијер Владе Републике Северне Македоније (РСМ) Зоран Заев у другој половини априла Јавном тужилаштву за прогон организованог криминала пријавио је случај изнуде од познатог предузетника, потврдила је тужитељка Вилма Рускоска.


Упркос чињеници да она није навела име уцењиваног предузетника, извесно је да је управо првоосуњичени у предмету „Империја“ Специјалног јавног тужилаштва (СЈО) Јордан Орце Камчев, један од најбогатијих држављана ове земље, захтев за изнуду од стране приведених Бојана Јовановског, познатијег као Боки 13 и Зорана Милевског, Зокија Кичевца, пријавио – премијеру.


Заев је на конференцији за новинаре у Влади потврдио да су му се „биснисмени, који нису из Скопља, обратили да су били уцењени“.

- Како поступа сваки грађанин, тако је поступио и премијер, то је пријаваио. Наглашавам премијер је то пријавио, рекао је Заев, не откривши име уцењиваних предузетника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Заев започео кадровске промене у редовима своје странке


Из тужилаштва за организовани криминал у Скопљу је потврђена пријава Заева.


- Премијер је усмено узвестио мене и јавног тужиоца РСМ, уз изражену спремност да дође и да поднесе кривичну пријаву на записник. Но, ми смо му саветували да сведок дође у Тужилашштво и да пријави, потврдила је те наводе Рускоска за скопски „Независен весник“, прецизирајући да је пријава из друге половине априла, али такође не откривши име уцењеног предузетника.


Будући да је истрага против Јовановског, неформалног власника скопске кабловске 1ТВ, и Милевског, отворена 2. маја, како се подсећа у медијима, извесно је да се Камчев због изнуде најпре пожалио Заеву, а потом је охрабрен поднео кривичну пријаву у Тужилаштву.


Катица Јанева


У скандалозном случају „Рекет“, засада су осумњичени и притворени на месец дана само Јовановски и Милевски под сумњом да су од Камчева, на име помоћи за „спас“ у предмету СЈО „Империја“, где је он првоосумњичени, изнудили 1,5 милиона евра. Према подацима из истраге, Боки 13, Камчеву је обећавао да ће утицајем на шефицу СЈО, Катицу Јаневу, са којом је у пријатељским везама, издејствовати обуставу истражног поступка против њега у опредмету „Империја“...


Организатор сусрета Јовановског и Камчева био је – Милевски. Тужилаштво о томе поседује аудио и видео доказе, али нема најава да ли постоје директни докази и за умешаност у изнуду – Јаневе.


Она је пред само хапшење Јовановског, у понедељак поднела оставку на фукцију два месеца пре истека мандата - 15. септембра. Њој је, приликом претреса стана, у понедељак одузет мобилни телефон да би се установила евентуална комуникација са Јовановским. Од тада се она не појављује на радном месту у СЈО.

Тужиоци, истражитељи и запослени у СЈО спремни су да сведоче у истрази коју води Вилма Русковска. Како је објављено у Скопљу, они су спремни да потврде шта се све досада дешавало у истрази по предмети „Империја“ отвореном новамбра прошле године, када је одмах и почела изнуда.


ВМРО-ДПМНЕ ЗА ХАПШЕЊЕ ЈАНЕВЕ


Из опозиционе ВМРО-ДПМНЕ објављен је захтев за хитно проширење истраге у случају „Рекет“ и притварање шефице СЈО у оставци – Катице Јаневе, „због могућности бегства, утицаја на сведоке са позиције специјалног јавног тужиоца и уништавања доказа“.