ТУРЦИ се враћају у Црну Гору, али овог пута не са сабљом, него као бизнисмени. "Повратници" са Босфора "освајају" и море и копно, рушећи све рекорде по броју основаних страних привредних друштава, па се та бројка за последње четири године енормно увећала - чак 60 пута! За разлику од њих други "пакују кофере" и напуштају Монтенегро. Прича се да у тој дугој колони Турака понајвише има гулениста, политичких противника председника Реџепа Тајипа Ердогана, али и инкриминисаних особа, којима је званична Подгорица прећутно "отворила врата" и омогућила да нађу уточиште у Црној Гори.

Министар финансија Дарко Радуновић је на питање посланика Страхиње Булајића (ДФ) - колико износи број привредних друштава по општинама, чији су оснивачи правна или физичка лица са турским држављанством од 2014. године до данас, као и колики је број Турака који су поднели захтеве за добијање црногорског држављанства за исти период, одговорио:

- У Црној Гори у складу са подацима добијеним од Пореске управе број активних привредних друштава по општинама чији су оснивачи правна и физичка лица из Турске су следећи - Будва 1.506, Подгорица 693, Тиват 219, Бар 124, Котор 67, Улцињ 42, Рожаје 22, Бијело Поље 21 и Херцег Нови 20. Број активних привредних друштава у осталим општинама је мањи од десет, док је укупан број активних привредних друштава у Црној Гори чији су оснивачи из Турске 2.726 - казао је министар Радуновић, додајући да је Законом о црногорском држављанству у периоду од 1. јануара 2014. до 16. јула 2019. године, према подацима МУП, 13 држављана Турске поднело захтев за стицање црногорског држављанства, од чега их је 11 стекло, док су за две особе издате гаранције.

Булајић подсећа да је Црна Гора мала и сиромашна земља са ограниченим ресурсима.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Скандалозна Мирна враћена у земљу- И није никакав лидер, о чему власт свакодневно прича, осим у задуживању, неразрешеним убиствима и врло израженим антагонизмима њених грађана. Из министровог одговора, а и подацима којима ја располажем, јасно је да се број привредних друштава у Црној Гори, чији су оснивачи турски држављани за ове четири године увећао чак 60 пута! И откуд тако енормно увећање? И то у Будви - 1.506. По грубој рачуници, сама Будва, једнако као све остале општине. Да ли је ико поставио питање структуре турских држављана којима је дато црногорско држављанство? Или се можда поучени искуством Албанаца са Косова и Метохије да су они који оснивају предузећа политички непријатељи Ердогана, такозвани гуленисти? Нелогично је да је црногорско држављанство за све ово време добило само 11 особа из Турске - казао је Булајић. - Постоје индиције да се ради о некаквом турском плану да се у наредних десетак година овде насели око 50.000 турских држављана. По саопштеној статистици, Будва им је несумњиво приоритет. А шта је толико занимљиво у маленој Будви? Не само Турцима, него и Албанцима са Косова и Метохије. Какве последице то може да има на малу Будву и малу Црну Гору? Постоји једна објављена мапа тзв. "велике Албаније" и тзв. велике Хрватске које се граниче управо у рејону Будве!


МИНИСТАР Дарко Радуновић Фото Влада ЦГПОП МИЛО И СУЛЕЈМАН

КАДА је турска компанија "Тошчелик" купила никшићку Железару, радници су убацили у своје мобилне телефоне звук епске песме "Погибија попа Мила Јововића", а они који су се нашли у руководству фирме - музику из турске серије "Сулејман Величанствени". Тако су Никшићани једно време водили музички рат са Турцима које је Влада Црне Горе оценила као стратешке партнере.КРИТИЧНО Страхиња Булајић Фото НСД