У ЦРНОГОРСКОМ парламенту у уторак се расправљало о Предлогу измена и допуна Закона о одбрани, за који већи део опозиције тврди да ће угрозити суверенитет и интегритет државе и од ње направити шпијунску земљу, лишену традиције, док у владајућој партији тврде потпуно супротно. О предложеним изменама посланици ће се накнадно изјаснити.

Представник Министарства одбране Слободан Филиповић казао је да ће држава убудуће моћи да у склопу војне обавезе грађане ангажује и у миру. Новине су и да налог за акцију авионима партнерских држава које штите црногорски ваздушни простор издаје председник државе, Скупштина доноси одлуку о позиву и активирању оружаних снага земаља чланица НАТО на територији Црне Горе, као и формирање војно-дипломатске службе. Како тврде предлагачи, нема речи о злоупотреби и незаконитом прислушкивању, како се прибојавају у опозицији, већ ће та могућност постојати само за припаднике војске, запослене у Министарству одбране и безбедносно повезана лица.

Прочитајте још - Шта ЦИА нуди и тражи за шпијунирање наше земље

Посланик ДФ Предраг Булатовић поручио је да су у тој партији забринути за позицију Црне Горе, јер се овим законом уводи губљење суверености институција, али и Црне Горе. Он наводи да је законом који је усвојен крајем 2016. појачана позиција обавештајног сектора, а да се новим изменама иде даље у ригидност.

- Изменама се елиминише могућност прикупљања информација од грађана, односно саучешће грађана у неким шпијунским и тајним активностима са припадницима тајне војне службе. Раније се морала тражити сагласност грађана, а сада се "без изричите сагласности" брише и од грађана се принудно могу прикупљати подаци - казао је Булатовић.

Његов партијски колега Јован Вучуровић сматра да је овај закон пример како НАТО преузима контролу у Црној Гори, и како је, "захваљујући марионетском режиму, окупирао Црну Гору и преузео управљање војском".

Другачије пак мисли посланик ДПС Бранко Чавор, који је казао да је Црна Гора учлањењем у НАТО остварила само део који се односи на значајне циљеве, пре свега на суверенитет. Према његовим речима, поуздан систем одбране подразумева квалитетну уређеност.

СМАЊЕНИ ДОПРИНОСИ ЗА ЗДРАВСТВО

СКУПШТИНА је у уторак усвојила измене и допуне Закона о обавезном социјалном осигурању којим се смањује допринос за здравствено осигурање на терет послодавца са 4,3 одсто на 2,3 одсто бруто зараде. Одлуку Владе да се минимална зарада повећа на 222 евра, а смање доприносе за здравствено осигурања на терет послодаваца посланици су оценили добром мером, али недовољном за унапређење животног стандарда становништва и сузбијања сиве економије.